h i r d e t é s

Ma van a Down-szindróma világnapja - Megnyílt a főváros első inkluzív játszóháza, a Csodavár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma van a Down-szindróma világnapja - Megnyílt a főváros első inkluzív játszóháza, a Csodavár

2018. március 21. - 17:15

 

A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek, köztük a Down-szindrómások életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága szerdán, a Down-szindróma világnapján az MTI-vel.

Voith Szirka Down-szindrómás gyermek játszik a XV. kerületi Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban az intézmény megnyitóján, a Down-szindróma világnapján, 2018. március 21-én. Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

A közleményben azt írták, a Down-szindrómával élők érdekvédelmét ellátó Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének idei költségvetési támogatása több mint 150 millió forint. Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány pedig mintegy 8,5 millió forintot nyert el a Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása című pályázaton.

Hangsúlyozták, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít ezekre az emberekre és felelősséget visel a fogyatékossággal élők iránt, valamint biztosítani kívánja az élethelyzetük jobbítását szolgáló eszközöket. Ennek érdekében az erre irányuló állami intézkedések mellett évenként jelentős mértékű költségvetési támogatást is nyújt a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezeteinek.

Kocsis Marci Down-szindrómás gyermek játszik a XV. kerületi Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban az intézmény megnyitóján, a Down-szindróma világnapján, 2018. március 21-én. Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Hozzátették, a "semmit rólunk nélkülünk" elv érvényesülésének egyik fontos eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek aktív, partneri együttműködése. Ennek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működtetése, ami lehetőséget teremt a civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a vonatkozó döntések meghozatala előtt a véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozóknak.

A testület az elmúlt időszakban rendszeresen ülésezett, minden esetben államtitkári és más kormányzati vezetői részvétellel

- írták, megjegyezve, hogy a tanács tagjai pozitívan értékelték az érintett szervezetek állami támogatásának 2015-ös és 2017-es jelentős emelését.    

A közlemény szerint a Down-szindróma világnapja 2012 óta március 21-e. A dátum szimbolikus: a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen lévő 21. kromoszómára utal.

 


 

Kommentek

h i r d e t é s