fbpx Ma is folytatódik a fülledt idő | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ma is folytatódik a fülledt idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma is folytatódik a fülledt idő

2017. május 23. - 06:49

 

Kedden folytatódik a kora nyáriasan meleg, fülledt idő. Ismét több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, néhol felhőszakadással, jégesővel. - írja az Időjárás.hu.

A fülledtségnek a szerdai kettősfront vet véget, ezzel együtt a maximumhőmérsékletek ismét az ilyenkor átlagos körül ingadoznak majd. A hétvégén várhatóan már csapadéktól sem kell tartani, igazi kiránduló időben lesz részünk.

Délelőtt többfelé borongós időre készülhetünk, elszórtan zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Naposabb tájak a Tiszántúlon, illetve az északnyugati határszélen fordulhatnak elő. 

Délután az ország nyugati felén, illetve északon gyakran, máshol időnként erősen felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütésre szinte mindenütt számíthatunk. Összességében több helyen (legkisebb eséllyel a Tiszántúlon) alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel. Általában gyenge, változó irányú lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős széllökések is előfordulhatnak.

A legmelegebb órákban 21, 27 fok várható.

Orvosmeteorológia

Kedden sem a frontok, mint inkább az egyre fülledtebb idő az, amely a humánmeteorológiai helyzetet meghatározza. - írja a meteoklinika.hu.

A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők körében mind többeknél jelentkezhetnek légzési nehézségek, múló rosszullét, illetve szédülés általános tünet lehet a rossz közérzet. A melegedésre fokozottan érzékenyeknél ezen kívül enyhe emésztési panaszok is felléphetnek. Amennyiben Ön is az érintettek csoportjába tartozik, javasolt áttérnie a könnyebb, zöldségalapú étkezésre, illetve szívre gyakorolt pozitív hatása miatt az idősek és a szívbetegek számára a galagonya tea rendszeres fogyasztása is ajánlott.

A fokozódó fülledtség az egészséges szervezetűeket is egyre jobban igénybe veszi. A napközben sem szűnő álmosság-érzés mellett sokan egyre figyelmetlenebbek, szétszórtabbak lehetnek. A koncentrálási problémák egyeseknél már nem csak a mindennapi teendők, de a munkahelyi feladatok megfelelő és gyors elvégzését is megnehezítheti. Igyekezzünk a szokásosnál több folyadékot fogyasztani, de a kávé helyett továbbra is inkább a zöld tea, illetve a tiszta vizet részesítsük előnyben. Jó módszer lehet a megfelelő folyadék-utánpótlásra például, ha kezünk ügyében tartott poharunkat, még akkor is folyton újratöltjük, amikor az még csak félig ürült ki.

A csapadékos időnek köszönhetően az ország nyugati felén, illetve északon kissé enyhülnek a pollenallergiások panaszai, ezzel együtt viszont a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok fokozódásával is számolniuk kell. Az érintettek próbálják meg zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le.

Ajánlott figyelembe venni, hogy többfelé nem csak a vizes és csúszós utakon megnövekvő féktávolság nehezítheti a gépkocsivezetők dolgát, de az intenzívebb zivatargócokat kísérő felhőszakadások területén a látástávolság is hirtelen és jelentősen lecsökkenhet! Nagy a balesetveszély, fokozott óvatossággal ajánlott közlekedni!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s