h i r d e t é s

Lukasenka megállapodott Putyinnal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lukasenka megállapodott Putyinnal

2020. augusztus 16. - 06:08

 

Oroszország azonnal beavatkozik, ha kérik.

A kép illusztráció! - Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

Külső katonai fenyegetés esetén Oroszország az első kérésre átfogó segítséget nyújt Fehéroroszország biztonságának biztosításához.

Ezt Aljakszandr Lukasenka államfő mondta a belorusz védelmi minisztérium stratégiai irányítási központjában tartott ülésen. Lukasenka azt követően tartott eligazítást, hogy szombaton telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal.

A Belta állami hírügynökség értesülése szerint a megállapodás a katonai segítségnyújtásra is vonatkozik.

A Belta szerint Lukasenka ezt az ülésen külön is kiemelte. "Ami a katonai vonatkozásokat illeti, megállapodásunk van Oroszországgal, ezek a pillanatok illenek a megállapodáshoz." – mondta Lukasenka az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.

A Belta fehérorosz állami hírügynökség által idézett másik  kijelentés szerint Lukasenka megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken, illetve aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Fehéroroszországgal szomszédos Lengyelországban és Litvániában. (24.hu)

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. A pénteken közzétett hivatalos végeredmény szerint az országot 26 éve irányító Lukasenka nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával, legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön aggodalmát fejezte ki a szomszédos ország helyzete miatt, s úgy vélekedett, hogy külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot. (nepszava.hu / MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s