h i r d e t é s

Lukasenka lengyelellenes kampányt folytat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lukasenka lengyelellenes kampányt folytat

2021. április 07. - 11:50

 

Lengyelellenes kampányt folytat az utóbbi hetekben Aljakszandr Lukasenka - szögezte le egy szerdai interjúban Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, reagálva a fehérorosz elnök előző napi, az ottani lengyel kisebbség elnyomását tagadó kijelentéseire.

Aljakszandr Lukasenka - Forrás: ujszo.com

"Megállapíthatjuk, hogy nemzettársainkat csak azért üldözik, mert lengyelek" - jelentette ki Dworczyk a Radio Wnet lengyel rádiócsatornának nyilatkozva.

A Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) tagjainál, valamint a lengyel iskolákban végzett házkutatásokra utalva úgy Dworczyk úgy vélte: Fehéroroszország - "elsősorban az állami média, de tisztségviselők is"- az utóbbi hetekben lengyelellenes kampányt folytatnak.

A fehérorosz hatóságok "negatív érzelmeket akarnak szítani" a lengyelek ellen a más nemzetiségű lakosok körében - értékelte a helyzetet Dworczyk, reményének adva hangot, hogy a gyűlöletkeltés nem lesz eredményes.
A miniszter a lengyel közszolgálati rádiónak is nyilatkozott a témáról, aláhúzva: a varsói kormány egyik prioritásának tartja a hatósági elnyomásnak kitett fehéroroszországi lengyelek megsegítését.

"Megrendítő, hogy a keleti határon túli diktátor bosszút áll saját állampolgárain, és csak azért üldözi őket, mert más nemzetiségűek, adott esetben lengyelek" - fogalmazott.

A mintegy 9 és fél milliós Fehéroroszországban 2009-ben a hivatalos adatok szerint nagyjából 295 ezer lengyel élt. Az orosz nemzetiség után a második legnépesebb kisebbség ezen statisztika szerint a lakosság 3,1 százalékát tenné ki. Nem hivatalos lengyelországi becslések 0,5-1,2 millióra teszik a Fehéroroszországban élő lengyelek számát. Lengyel szakértők egyúttal a fehéroroszországi lengyelek folytatódó asszimilációjára figyelmeztetnek.
A ZPB elnökét, Andzelika Boryst, valamint a szövetség egyik helyi vezetőjét, Irena Biernackát a minszki ügyészség múlt pénteken gyűlöletkeltéssel vádolta meg. Előző nap, csütörtökön hasonló vádat emeltek Andrzej Poczobut neves újságíró, a ZPB elnökségi tagja, valamint Maria Tiszkowska, a szervezet egyik helyi szervezetének vezetője ellen. A kisebbségi vezetők tevékenységét az ügyészség "a nácizmus rehabilitálásának" minősíti, amiért 5-12 éves szabadságvesztés szabható ki Fehéroroszországban.

Varsó a nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeivel és a kisebbségek jogairól szóló kétoldalú szerződések megsértésével vádolja Minszket.

Az Európai Bizottság a kisebbségi vezetők azonnali szabadon bocsátására szólította fel a fehérorosz hatóságokat. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s