h i r d e t é s

Lukasenka hiszi, hogy a szomszédos országok hibrid háborút folytatnak ellene

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lukasenka hiszi, hogy a szomszédos országok hibrid háborút folytatnak ellene

2020. augusztus 27. - 15:31

 

Véletlenül sem vele elégedetlenek az emberek.

Aljakszandr Lukasenka - Forrás: MTI/AP/Fehérorosz állami televízió és rádió

Fehéroroszország belügyeibe való nyílt beavatkozással vádolta meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hazájával szomszédos országokat csütörtökön, mert szerinte ezek kormányai hibrid háborút folytatnak Minszk ellen.

Lukasenka szerint Fehéroroszország szomszédai az új választások kiírására vonatkozó követelésükkel nyíltan beavatkoznak országa belügyeibe. Ezt ő diplomáciai háborúnak, diplomáciai mészárlásnak nevezte. Megismételte azt a vádat, hogy Lengyelország annektálni akarja a határ menti (lengyel kisebbség által is lakott) Hrodna (lengyelül Grodno) városát és a Hrodnai területet. Közölte: Minszk csapatokat vezényelt a térségbe.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az augusztus 9-i elnökválasztás óta, mert az ellenzék szerint  Aljakszandr Lukasenka választási csalással szerezte meg a hatodik államfői mandátumát: a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. A nyugati országok sem ismerik el annak eredményét.

Augusztus közepén a balti országok, köztük a Fehéroroszországgal határos Litvánia és Lettország új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a minszki vezetést, Vilnius pedig menedéket adott a fehérorosz ellenzék vezetőjének és Lukasenka kihívójának, Szvjatlana Cihanouszkajának.

Lukasenka szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást. (AbsNews/MTI) / 444.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s