h i r d e t é s

Liget projekt: Szabadon száll a halálos por a levegőben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Liget projekt: Szabadon száll a halálos por a levegőben

2017. szeptember 01. - 07:12

 

Tele van az egészségre veszélyes, kék és fehér azbeszttel az egykori Petőfi Csarnok lebontott területe egy vizsgálat szerint, amelyet a Ligetvédők végeztettek el egy független laboratóriumban. - írja az ATV

A halálos veszélyt rejtő azbeszt ott maradt a Petőfi Csarnok bontási törmelékében - Fotó: Kökényesi Gábor / 168ora.hu

Székely Balázs és Pécsi Balázs Ligetvédők az ATV Start műsorában elmondták, hogy az ingatlanok bontásakor úgynevezett kék azbesztet találtak, amely köztudottan súlyos betegségeket, többek között tüdő és gyomorrákot okozhat.

A Ligetvédők szerint az Ingatlanfejlesztő Zrt. hanyagul végezte a munkálatokat, az alvállalkozók „mindenféle védőfelszerelés nélkül álltak neki a munkának”.

Ennek pedig nem az információhiány lehet az oka, hanem „a hanyagság, pénzéhség, nemtörődömség”, hiszen a Ligetvédők több mint egy éve jelezték a problémákat:

értesítették a rendőrséget, akik kihívták a katasztrófavédelmet, akik pedig megállapították, hogy a Ligetvédőknek igazuk van, valóban azbeszt található az érintett területen.

Minderről videó felvétel is készült, állították az aktivisták.

Arról is beszéltek, hogy a Ligetvédők 500 napja a nap 24 órájában őrzik a területet. „A Petőfi csarnok bontása leállt, az azbeszt szabadon, a por száll, az ajtók nyitva, bárki szabadon bejárkálhat a veszélyes területre.”

Előfordult, hogy ők figyelmeztették a veszélyre az időnként megjelenő munkásokat, de volt, aki azzal reagált, hogy „muszáj dolgozniuk”.

A két Ligetvédő úgy véli, az azbesztmentesítés százmilliós nagyságrendű művelet lenne. „Nem lehet tudni, hogy eddig mi történt, megrendelték-e már egyáltalán a munkát, mert az Ingatlanfejlesztő Zrt. mindent titokban tart”, hangzott el az adásban.

 

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s