fbpx Letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt

2019. március 01. - 15:58

 

A korábbi felmentések után Kocsis Istvánt öt év letöltendő börtönre ítélte az állami MVM milliárdjainak kisíbolása ügyében másodfokon döntő Pécsi Ítélőtábla. Az ex-cégvezér a határozatra személyesen nem volt kíváncsi, de a végső döntést úgyis a Kúria hozza meg.

Kocsis István perének február 14-i tárgyalási napján - Fotó: Csortos Szabolcs

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában a másodszorra megismételt bírósági eljárás során a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa. Akkori tanácsadóját, Szász Andrást 3 év börtönre ítélték. Legkorábban büntetésük kétharmada után szabadulhatnak. Varga-Sabján László egykori MVM-menedzsert 2 év börtönre ítélték, 3 évre felfüggesztve. Kocsis István feleségét a tanács orgazdaságban és pénzmosásban is érintettnek találta, de esetében a bíró nem említett büntetést, vagyis fenntartotta az első fokú bíróság által rá kiszabott, két év felfüggesztett börtönt. Emellett Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak különböző jogcímeken „15 napon belül” több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára.

Lapunk értesülései szerint valamennyi elítélt esetében felülvizsgálati eljárás várható. A végső döntés a Kúriára vár. Nehéz is lett volna Kocsis Istvánt és Szász Andrást elvezetni, hisz a tárgyaláson – szokás szerint – ők nem, csak Varga-Sabján László jelent meg.

Az egy évtizede zajló büntetőeljárás során az ex-vezérigazgatót és társait azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot lovasítottak meg az MVM-ből. Igaz, ebből 12 milliárd azóta megtérült.

A megismételt másodfokú ítélet váratlanul szigorította az eddigi döntéseket, ami különösen az első rendű vádlott, Kocsis István esetében hozott fordulatot. A négy évvel ezelőtti, első fokú ítélet felmentette – mások mellett - a volt vezérigazgatót és Varga-Sabján Lászlót is, ám a másodfok három éve négyük esetében új eljárást rendelt el. Tavaly ugyanakkor a Kaposvári Törvényszék lényegében megismételte előző első fokú ítéletét, újfent felmentve Kocsis Istvánt és Varga-Sabján Lászlót, ellenben bűnösnek találva Kocsis István tanácsadóját, Szász Andrást és Kocsis Istvánnét is. Az ex-vezérigazgató alapvetően azzal védekezett, hogy a csalárd szerződésekről nem tudott. Ugyanazon ügyvéd képviselte felesége pedig arra hivatkozott, hogy aláírását a kellemetlen tartalmú szerződések alá hamisították.

Bűnösségüket valamennyien tagadták, a felelősséget alapvetően az eljárás során elhunyt egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesre, Molnár Lászlóra hárítva. Míg az eddigi szinteken alapvetően a védelem érveit vették figyelembe, addig a Pécsi Ítélőtábla inkább az ügyész és az oldalán megszólaló MVM érveire hallgatott. Eszerint, bár az egyes esetekben nincs egyértelmű bizonyíték Kocsis István vezető szerepére, az ügyekre összefüggésükben tekintve már egyértelmű, hogy a csalárd szerződések elsősorban Kocsis István szándékait tükrözték. A másod fokú tanács ugyanakkor elvetette azt az ügyészi kezdeményezést, hogy a vádlottak mindezt bűnszervezetben követték el. Nem mindegy: utóbbi vád húsz év szigorított fegyházzal fenyegetett volna.

Habár Kocsis Istvánt két éve Süli János Paks 2-ügyi miniszter külön meghívta parlamenti beiktatása díszpáholyába – ahol állítólag Orbán Viktorral is kezet rázott -, mostanság azt lehetett hallani, hogy a kormányfő „elengedi” a számítását sokak szerint valamennyi kurzusban megtaláló állami cégvezér kezét. Az utóbbi évek során régi üzlettársa, Csányi Sándor OTP-vezér dobott neki mentőövet, így Kocsis István állítólag ma is a cégcsoport egyik leányvállalata, a Merkantil Bank egyik igazgatója. Abban ugyanakkor szinte minden érintett egyet ért, hogy a bírósági eljárással kapcsolatos szálakat jelentős mértékben „a politika” mozgatja.

Az indoklás még zajlik.

 

Szerző: Marnitz István / nepszava.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek