h i r d e t é s

Letartóztatták Robert Ficót

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Letartóztatták Robert Ficót

2021. december 17. - 06:19

2021. december 16-án, nem sokkal 18 óra után letartóztatta a rendőrség a Smer elnökét, Robert Ficót. 

Robert Fico letartóztatása - Forrás: SMER - SD/Facebook

Mindezt az általa összehívott, járványellenes intézkedések elleni tüntetésen.

A Smer elnökét a Tyrš térről vitték el. 

A rendőrség péntekre ígért közelebbi információkat az üggyel kapcsolatban. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy Ficót egy bűnüldöző szerv kezdeményezésére vitték be, ami akár azt is jelentheti, hogy a Smer elnöke nem csak tüntetés miatt van őrizetben.

Ficót azelőtt vették őrizetbe, hogy megkezdődött volna a tervezett tüntetés.

Fico röviden nyilatkozott, mielőtt beszállt volna a rendőrautóba: elmondta, hogy békés tüntetésre készültek, és hogy szerinte így likvidálják a demokráciát Szlovákiában.

Ficót az aktuality.sk hírportál szerint néhány perccel a tüntetés kezdete előtt vitték el a rendőrök. A Smer elnöke még a keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy autós tiltakozást szerveznek, amelyen Zuzana Čaputová államfőnek akarják megüzenni, hogy „eltemette a demokráciát”.

„Teljesen egyértelműen a kormány és az elnök asszony tudtára akarjuk adni, mit gondolunk arról, ahogy ők viszonyulnak a demokráciához” – mondta a hét elején Fico. A tüntetésre a Duna ligetfalui oldalán körülbelül 50 ember gyűlt össze. Nem autókkal, hanem gyalog érkeztek. A Smer képviselői jelezték, hogy a megmozdulás elején nyilatkoznak a sajtónak. Nem sokkal azután, hogy Fico megérkezett a tüntetésre két rendőr hozzálépett és közölték vele, hogy velük kell mennie. Fico ezt követően beszállt a rendőrautóba, a tüntetők hangosan kiabálták: így néz ki a demokrácia!

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke az esettel kapcsolatban azt mondta: a rendőri beavatkozás nem állítja meg a tüntetőket. Úgy véli, a rendőrök nem meggyőződésből cselekedtek, hanem kényszerítették őket. Leszögezte, hogy folytatni fogják a tiltakozást, és befejezik, amit előkészítettek, a szabályok megszegése nélkül. "Nem állítanak meg sem minket, sem az átlagembereket, akik nem értenek egyet azzal, ami Szlovákiában folyik" - nyilatkozta Blanár.

Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter törvénytelennek tartja a beavatkozást. Rámutatott: ahhoz, hogy korlátozhassák egy parlamenti képviselő személyi szabadságát, az SZK Nemzeti Tanácsának beleegyezése szükséges, ami azonban ebben az esetben hiányzik. Feltételezi, hogy Ficót hamarosan elengedik. Kaliňák szerint a demokrácia durva megsértéséről és hivatali hatáskörrel való visszaélésről van szó, bízik a felelősségre vonásban. Úgy véli, a tiltakozó akcióval nem sértettek meg semmilyen járványellenes óvintézkedést. Autós felvonulást tartani szerinte nem tilos.

 Ľuboš Blaha képviselő az eset kapcsán "fasizmust" és "rendőrterrort" emlegetett, a rendőri beavatkozást brutálisnak nevezte, és a Gestapo módszereihez hasonlította. Hangsúlyozta, hogy a párt kiáll Fico mellett. Meggyőződése, hogy a pártelnök semmi rosszat vagy törvénytelent nem követett el. Megjegyezte, hogy a lehető legbiztonságosabban és a legbékésebb módon tiltakoznak.

Veszélyhelyzet idején tilos nyilvános gyűléseket tartani. A rendőrség a héten őrizetbe vette azokat a mentősöket is, akik a parlament előtt tüntettek.

Ezt követően az autó felvonulás is megtörtént:

(tasr, aktuality, dennikn, dp) / ujszo.com


Kommentelne? Kattintson ide!