h i r d e t é s

Leszakadhat az ég, néhol erős szél tépdesheti az országot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Leszakadhat az ég, néhol erős szél tépdesheti az országot

2020. május 27. - 06:16

 

Szerdán kellemes kora nyári időre készülhetünk sok napsütéssel, elszórtan konvektív csapadékkal. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Az északi szél erős lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 21 fok között alakul. 

OMSZ

Az OMSZ szerint a Dunántúl nyugati, északnyugati felén a legkisebb a csapadék esélye. Zivatarokat kisebb jég és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérheti. A gyakran élénk északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Késő estére 12, 17 fokra hűl le a levegő.

Az ország nagy részére citromsárga figyelmeztetést adtak ki. Azt írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Forrás: OMSZ

Orvosmeteorológia

Szerdán nem csökkennek az előző napokon tapasztalt panaszok. Délutántól országszerte problémát okozhat a fülledtség, estétől pedig tovább romlik a helyzet! - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán  az összetett légköri helyzet hatására az előző napokhoz hasonló tünetek jelentkezhetnek. Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. Sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek, csökken a teljesítőképesség és nehezebben tud majd koncentrálni. Délutántól országszerte sokfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. 

A frontok érkezésével pedig a következő a helyzet: 

Ezen a napon nem érkezik front, de ha vérnyomásproblémákkal él, akkor szintén egy nehéz napra készüljön – ennek tükrében amennyire csak teheti, kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat.

A zivatarok idején (erre főként délután lehet számítani) felerősödhetnek az asztmás panaszok, ezért a vihar elvonultáig maradjon inkább zárt térben és pihenjen le.

A szabadban keleten van arra szükség, hogy ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban huzamosabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 20-30-as faktorszámú fényvédő szereket. Ne feledkezzen meg a szeme védelméről sem, viseljen bevizsgált napszemüveget!

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A napszemüveg használatával a baleseti kockázat is csökkenthető, hiszen így még alacsony napállás (napkelt, napnyugta) idején sem vakíthatja el a nap. A záporok, zivatarok területén csúszós utakra készüljön, illetve átmenetileg erős, viharos lökések csökkenthetik a menetstabilitást. Ingerült sofőrökre, tompa reflexekre számítson – vezessen fokozott körültekintéssel!

Vezető tünetek a mai napon: légszomj, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ingerlékenység.  

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s