h i r d e t é s

Lenyűgöző felvételek érkeztek az Atlas-üstökös maradványairól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lenyűgöző felvételek érkeztek az Atlas-üstökös maradványairól

2020. május 01. - 14:45

 

Lenyűgöző felvételeket készített a Hubble-űrteleszkóp a széteső Atlas-üstökös több mint kéttucatnyi magtöredékéről.

A C/2019 Y4 (ATLAS) szétesett üstökös magtöredékeinek megfigyelése a HST WFC3/UVIS2 kamerájával 2020. április 23-án. A méretskála 10 ívmásodperc, ami az üstökös távolságában 7720 km-nek felel meg. Az égi ekvátoriális észak (N) és kelet (E), valamint a Nap irányát nyíl mutatja - Forrás: NASA, ESA, HST, D. Jewitt/UCLA, Q. Ye/University of Maryland

Az űrtávcső április 20-án nagyjából 30, három nappal később 25 magtöredéket azonosított – olvasható az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapján. A Kaliforniai Egyetemen Los Angeles-i tagintézményében dolgozó David Jewitt, aki a haldokló üstököst lencsevégre kapó két kutatócsoport egyikének vezetője, elmondta, hogy a megfigyelt töredékek helyzete és látványa jelentősen eltérő volt a két napon.

Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert az egyes darabok hol fényesek, hol nem, attól függően, hogy visszaverik-e épp a napfényt. Úgy viselkedve, mintha karácsonyfaégők lennének. Vagy azért, mert a két napon más-más töredékek láthatóak

– idézi az MTI a szakembert.


A C/2019 Y4 (ATLAS) szétesett üstökös magtöredékeinek megfigyelése a HST WFC3/UVIS2 kamerájával 2020. április 20-án. A méretskála 10 ívmásodperc, ami az üstökös távolságában 8010 km-nek felel meg. Az égi ekvátoriális észak (N) és kelet (E), valamint a Nap irányát nyíl mutatja - Forrás: NASA, ESA, HST, D. Jewitt/UCLA, Q. Ye/University of Maryland

Ritka látvány

Quanzhi Ye, a Marylandi Egyetem szakembere, az űrtávcsővel dolgozó másik kutatócsoport vezetője szerint rendkívül izgalmas dologról van szó. Egyrészt mert ilyen jelenséget látni óriási élmény, másrészt mert nem történik nagyon gyakran. A legtöbb széteső üstökös túlságosan halvány ahhoz, hogy láthassuk. Ilyen volumenű esemény évtizedenként egyszer vagy kétszer következik be.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy az üstökösök feltöredezése viszonylag gyakori jelenség: ez lehet az elsődleges mechanizmus, amely révén az üstökösök tömör, jeges magja elhal. Mivel azonban a folyamat gyorsan és megjósolhatatlanul megy végbe, a csillagászok bizonytalanok a feltöredezés okát illetően, de a most közzétett felvételek talán segíthetnek a jelenség jobb megértésében.


A C/2019 Y4 (ATLAS) szétesett üstökös magtöredékeinek megfigyelése a HST WFC3/UVIS2 kamerájával 2020. április 23-án. A méretskála 10 ívmásodperc, ami az üstökös távolságában 7720 km-nek felel meg. Az égi ekvátoriális észak (N) és kelet (E), valamint a Nap irányát nyíl mutatja - Forrás: (NASA, ESA, HST, D. Jewitt/UCLA, Q. Ye/University of Maryland

Hirtelen történt

A tavaly decemberben felfedezett Atlas fényessége gyorsan növekedett március közepéig és a csillagászok egy része úgy vélte, hogy májusban szabad szemmel is látható lesz, az elmúlt 20 év egyik leglátványosabb üstökösévé válva.

Az égitest azonban hirtelen halványulni kezdett és a szakemberek arra jutottak, hogy az üstökös magja elkezdett feltöredezni vagy szétszakadni. A fragmentálódást április közepén felvételekkel is igazolták.

A széteső üstökös nagyjából 146 millió kilométerre volt a Földtől, amikor a Hubble megörökítette, ha valami megmarad belőle, akkor május 23-án lesz a legközelebb – 116 millió kilométerre – a bolygónkhoz. (24.hu)


 

h i r d e t é s