h i r d e t é s

Lemondott a Toyota elnöke

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lemondott a Toyota elnöke

2023. január 26. - 10:35

Tíz év után távozik a cégvezetésből Tojoda Akio, hogy átadja a stafétát a fiatal generációnak. Utódja a Lexus és a Gazoo Racing első embereként bizonyította rátermettségét.

Koji Sato és Akio Tojoda

A Toyota Motor Company elnöke, Tojoda Akio egy magyar idő szerint csütörtök reggel megtartott sajtótájékoztatón  jelentette be, hogy április elsejével, azaz a pénzügyi év végével feladja összes operatív tisztségét. Tojoda-szan elnökként, vezérigazgatóként és ügyvezetőként állt 2013 óta a csoport élén. A jövőben az igazgató tanács elnökeként segíti a cég munkáját, felváltva azt az Ucsijamada Takesit, aki 77 éves korához közeledve már nem érezte magát eléggé frissnek és fiatalnak ahhoz, hogy kulcsfontosságú szerepet töltsön be a vállalatnál.

Hasonló indokkal magyarázta lemondását Tojoda is: elmondása szerint ő annak a régi generációnak a tagja, amely imádja az autókat, ugyanakkor a Toyotának a jövőben mobilitási szolgáltatóként kell boldogulnia és virágoznia, ehhez pedig nála sokkal jobban értenek a fiatalok.

Utódja, Szato Kodzsi valóban fiatal: idén lesz 54 éves. Szato-szan 1992-ben diplomázott gépészmérnökként, és még abban az évben csatlakozott a Toyotához. 2016-tól ügyvezetőként, 2019-től alelnökként vezette a Lexus tevékenységeit. 2020-ban a Lexus és a Gazoo Racing elnökévé nevezték ki. (Smarter Media, Toyota)/vezess.hu


Kommentelne? Kattintson ide!