fbpx Lehallgatási bohózatba fulladt a paksi gyorsítási terv | CIVILHETES

h i r d e t é s

Lehallgatási bohózatba fulladt a paksi gyorsítási terv

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lehallgatási bohózatba fulladt a paksi gyorsítási terv

2021. július 30. - 11:17

 

Az új atomblokkok állami megrendelője 11 hónapos csúszással tervezi beadni a létesítmény tényleges gödörásási kérelmeit.

A kép illusztráció! - Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a tervezett paksi atomblokkok alatti gödör teljes talajszilárdítási és résfalazási engedélykérelmei szeptember folyamán érkezhetnek az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) - közölte múlt heti megkeresésünkre a hatóság. A beadványokat az egység állami megrendelőjétől, a Paks II Zrt.-től várják.

Szakértők szerint ezzel még inkább értelmetlenné vált az engedélyeztetés előrehozatala. Mint emlékezetes, két éve az Orbán-kormány törvényt módosított és uniós különengedélyt is kijárt annak érdekében, hogy az atomerőmű egészére vonatkozó úgynevezett létesítési engedély kiadása előtt nyolc hónappal már megkezdhessék a gödör kiásását. A módosítást atomhívők is ellenezték, mondván, egy nukleáris létesítmény engedélyezési sorrendje nem véletlenül az, ami. Mint mára kiderült, az előkészületekért korábban államtitkárként felelős nukleáris szakember, Aszódi Attila sem támogatta a "párhuzamosítást". Így 2019 elején - máig tisztázatlan okokból - nem hogy távozni kényszerült, de a friss gyanúk szerint az utolsó hónapokban kormánya még az izraeli Pegasus-lehallgatórendszert is a mobiljára telepítette.

A sors fura fintoraként ugyanakkor, míg a beruházás tárca nélküli minisztere, Süli János két éve még tavaly októberre ígérte a gödörásási kérelem benyújtását, ez a mostani OAH-közlés alapján 11 hónapot csúszik. Azoknak a munkálatoknak tehát, amelyeket a létesítési engedély megszületése előtt nyolc hónappal már meg akartak kezdeni, még a kérelmeit is csak a létesítési hozzájárulás kiadásának várható havában, vagyis szeptemberben nyújtják be. Igaz, azóta kiderült, a gödörásást voltaképp négy eljárással engedélyezik: először a talajszilárdítás és a résfalazás tesztjét, majd mindkettő tényleges munkálatait. Előbbi két eljárás már lezajlott, így ezek a tesztek akár el is kezdhetők. Erről ugyanakkor sem a tárca nélküli miniszter, sem Paks 2 részéről nem leltünk időszerű tájékoztatást, megkereséseinkre pedig évek óta nem válaszolnak.

Az elbírálási határidők tekintetében szintén látszólagos ellentmondásokra bukkantunk. Míg tavaly októberben az OAH még arról tájékoztatta lapunkat, hogy a "témakörben az építési engedélyezési eljárás ideje 60 nap, ami indokolt esetben meghosszabbítható 30 nappal", addig a kiadott tesztengedélyek kapcsán most azt közölték: mivel a kormány a Paks 2-es beruházást - amúgy hat éve - kiemeltté nyilvánította, bizonyos, "nukleáris biztonságot nem érintő" eljárások határideje 42 nap. De egy engedély kiadásához nem feltétlenül szükséges a teljes rendelkezésre álló idő - fűzték hozzá.

Mindemellett bizonyára vitatható, illetve kevéssé erősíti az előkészítés nukleáris biztonságába vetett hitet, hogy az illetékesek szerint a tervezett atomerőmű alatti talajtesztek nem érintik a nukleáris biztonságot, illetve 42 nap alatt is hasonló alapossággal vizsgálható egy olyan, kapcsolódó kérelem, amire eredendően 2-3 hónapot szántak és amit egy huszárvágással az Orbán-kormány rövidített le. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s