fbpx Légkondit használ? - Fontos változás jön a szabályozásban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Légkondit használ? - Fontos változás jön a szabályozásban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Légkondit használ? - Fontos változás jön a szabályozásban

2017. augusztus 07. - 16:41

 

A levegőt fűtő- és hűtő készülékek hatásfokára vonatkozó uniós rendeletet tesz kötelezővé jövő év elejétől a kormány. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

Mint ismert, a gázkészülékek kötelező hatásfoka a múlt évtől annyival javult, hogy csak kondenzációs gázkazánokat lehet értékesíteni.

Még 2016-ban született az az uniós bizottsági rendelet, amely két lépcsőben szigorítja a légfűtő és léghűtő berendezések hatásfokát. Az első lépcső jövő év első napján, míg a második 2021. január elsején lép hatályba. Ezt követően az előírtnál rosszabb hatásfokú ilyen berendezéseket nem lehet forgalomba hozni.

A klímákat nem ilyen melegre "méretezték"

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet gyakorlatilag ezt mondja ki.

Az uniós rendelet viszont részletezi a hatásfokokat is. Így például jövő év elejétől az elektromos légbefúvásos fűtőberendezések hatásfoka legalább 30, az  elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú hőszivattyúké 133, míg a kompakt hőszivattyúké 115 százalékos kell hogy legyen.

A második lépcsőben - 2021-től - a hatásfokok (az előbbi sorrendben) a következők: 31, 137, illetve 125 százalék.

A hűtőberendezéseknél jobb hatásfokokat követel a rendelet.

Így például az elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú légkondicionáló berendezések megkívánt hatásfoka 2018-tól 181 százalék, míg a kompakt légkoncicionáló berendezéseké 117 százalék. A 2021-től kötelező előírás ezekre 189, illetve 138 százalék.

napi.hu

 


 

h i r d e t é s