h i r d e t é s

Leégett egy értékes 17. századi fatemplom Prágában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Leégett egy értékes 17. századi fatemplom Prágában

2020. október 30. - 07:05

 

Az épület a Moldva bal oldalán elterülő Kinsky kertben állt, védett műemlék volt és népszerű turistacélpontnak számított.

Leégett szerdán Prágában a Szent Mihály-fatemplom - Forrás: Hasiči Praha / Twitter

Leégett szerdán Prágában a Szent Mihály-fatemplom, amelyet 1929-ben vittek az akkor Csehszlovákiához tartozó Kárpátaljáról a fővárosba az államalapítás 10. évfordulója alkalmával.

A 17. századból származó, három tornyú fatemplom a Moldva bal oldalán elterülő Kinsky kertben állt, védett műemlék volt és népszerű turistacélpontnak számított.

A tűz keletkezésnek okát, valamint a kár mértékét tűzoltók és szakértők vizsgálják. A tűzvész gyakorlatilag teljesen elpusztította a templomot, ledőlt a két kisebbik torony és a főtorony nagyobbik része is – mondta Martin Kavka, a prágai tűzoltók szóvivője újságíróknak.

Ilyen volt, ilyen lett:

A pravoszláv fatemplom, amely a maga nemében egyedülálló volt Prágában, eredetileg egy Munkács melletti faluban állt és igen rossz állapotban volt. Csehszlovákia megalakulásának 10. évfordulója alkalmával született meg az a döntés, hogy az értékes építményt Prágába szállítják, restaurálják és újra felépítik.

Csehországban az utóbbi években több hasonló tűzvész is pusztított. Az észak-morvaországi Guty faluban 2017-ben egy 16. századi fatemplom égett le. A tüzet három fiatal fiú okozta szándékosan, amiért 3,5, 8 és 9 év börtönbüntetést kaptak. A templomot időközben újjáépítették. Ostravában 2002-ben egy szintén 16. századi fatemplom égett le, nagy valószínűséggel a villanyvezetékek meghibásodása következtében. Ezt a templomot 2004-ben építették újjá. (MTI) / startlap.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s