h i r d e t é s

Lázár János beindította a Fidesz előválasztási kampányát

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Lázár János beindította a Fidesz előválasztási kampányát

2021. május 04. - 14:32

 

Mérgelődnek a Fidesz potentátjai és a kormányhoz közel álló sajtóorgánumok azon, hogy Lázár János lényegében kampányfilmet forgattatott magáról az ellenzékinek tartott Telex stábjával. 

Forrás: lazarjanos.hu

Az egykori kancelláriaminiszter ráadásul alaposan megkavarta a kormánypárton belüli állóvizet, így aztán a Fideszen belül olyan üzengetést indított el, amely akár előválasztási kampánynak is beillik. Lázáron kívül egyébként rövidesen más peremvidékre száműzött kormánypárti politikusok is megkezdhetik a helyezkedést a 2022-es országgyűlési választás előtt. - írja a Szegedi Kattintós

A stílus és a brand mindig a legfontosabb, és azt mindig építeni kell.” - nyilatkozta többek között a Telexnek Lázár János, ami lényegében értelmezhető úgy is, hogy a főként egykori indexes újságírókból verbuválódott szerkesztőségen keresztül üzent a kormánypárti politikusoknak: Készen áll, hogy ismét csatasorba álljon. Lázár helyzete speciális a Fideszen belül, hiszen megjárta a párton belül a magaslatokat, de a 2018-as választás óta lényegében vidéki száműzetésből kénytelen nézni, ahogy egykori beosztottjai viszik az ügyeket a fővárosban.

Sok budapesti és jó néhány vidéki kormánypárti politikusban szólalhatott meg egy belső vészcsengő Lázár kampánynyitónak is beillő videóját látva. A Hódmezővásárhelyt és választókerületét egykor vasmarokkal irányító Lázár ugyanis sok konfliktus kezdeményezője volt akkor, amikor Orbán Viktor után a második legerősebb embernek számított a Fideszben. Tarlós István, Budapest egykori főpolgármestere például egy kicsit szórakoztatónak találja azokat, amiket Lázár János róla nyilatkozott a Telex videójában, de szerinte nem érdemes rájuk különösebben reagálni.

Tarlósnál azonban érdekesebb Simonka György, a perbe fogott dél-békési képviselő reakciója. Róla ugyanis azt mondta a kisfilmben Lázár, hogy: Nem az a probléma, hogy itt van, hanem hogy idekerült. Mármint hogy közénk került.” A szomszédos választókörzetek mindenható uraiként ismert két politikus korábban se kedvelte különösebben egymást, de ezzel a kijelentéssel Lázár lényegében azt üzente, hogy aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Vagyis, szerinte Simonka politikai karrierjének vége, és ne reménykedjen abban, hogy pártja fogni fogja a kezét akkor is, amikor jogerős ítélet születik a korrupcióval vádolt politikus ügyében.

Lázár azonban teljesen más alkat, hiszen kormányzati szerepben olykor még túl is licitálta főnökét, ha azzal jó pontokat lehetett szerezni nála.

A Lázár-Simonka csörte persze nem csak arról szól, hogy előbbi igyekszik elhatárolódni a mohóságon kapott szomszédtól, hanem arról is, hogy vannak olyan pletykák a békési és a csongrádi választókörzetekben, melyek szerint Lázár János Simonka körzetében szeretne indulni. Ebben van némi logika, hiszen ide tartozik Mezőhegyes is, ahol az egykori államtitkár a helyi ménesbirtokot felügyeli nagy vidéki magányában. Az is tény, hogy a súlyos vádakkal bíróság előtt álló Simonkát szinte biztosan nem indítja pártja, így kormánypárti üresedés van az orosházi választókörzetben. A legfontosabb tényező azonban az, hogy a Makót és Hódmezővásárhelyt magába foglaló csongrádi 4-es körzetben most egyáltalán nem olyan népszerű Lázár, mint mielőtt Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester meg nem jelent a színen.

Lázár János tehát minimum teszteli saját pártja elitjét és jelenlegi körzete kormánypárti szavazóit, de az is lehet, hogy már el is döntötte magában, hogy kicsit keletebbre próbál szerencsét. Ráadásul, ha egy morálisan teljesen megsemmisült fideszes politikus helyén indul el úgy, hogy egy teljesen új, kulturáltabb, hovatovább európaibb politikát ígér, azzal üzenhet a párton belüli ellenfeleinek is. Lázár ugyanis jól értelmezi a helyzetét, ugyanis neki először saját pártjában kell helyreállítania a renoméját, és csak utána vetheti magát bele a klasszikus választási kampányba. Így lényegében egy előválasztást kell megnyrnie, még ha ezt a műfajt a Fidesz le is szólja, ha az ellenzéki képviselők mérettetik meg magukat így. 

Egyes elemzők szerint az egykori kancelláriaminiszter már az Orbán utáni időkre készül. Kétségtelen, hogy a kormányfő nagyon nem szereti, ha beosztottjai a fejére nőnek, ezért kellett például Brüsszelbe távoznia Navracsics Tibornak is, aki az Orbánnál jóval konszolidáltabb politikai stílusával eladhatóbb volt külföldön és a fideszes választók egy jelentős részénél, mint a miniszterelnök. Lázár azonban teljesen más alkat, hiszen kormányzati szerepben olykor még túl is licitálta főnökét, ha azzal jó pontokat lehetett szerezni nála.


Lázár János fideszes országgyűlési képviselő segít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak a Csongrád-Csanád megyét jelző tábla kihelyezésében Gátérnél a 451. számú úton 2020. június 4-én. - Fotó: MTI/Rosta Tibor

Most néhány finoman kritikus megjegyzésen kívül sem Orbánt, sem a kormánya politikáját nem támadta, de nagy kérdés, hogy ennyi elhajlás elég lesz-e arra, hogy megszerezze a megújulásra vágyó kormánypárti szavazók bizalmát, illetve, nem inti-e óvatosságra a Fidesz jelenlegi vezetését, és nem hosszabbítják-e meg vidéki száműzetését még legalább négy évre? Az mindenesetre sokakat elgondolkodtatott, hogy Lázár miért egy ellenzékinek bélyegzett hírportálon röffentette be a kampányát? Mert ahogy egy dakota mondás tartja: „Ha a dakoták közül senki se akarja eladni a lovát neked, akkor kénytelen vagy átballagni az apacsokhoz egy új paripáért.”

Szegedi Kattintós


 

Kommentek

h i r d e t é s