h i r d e t é s

László Ervin üzenete a fiataloknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

László Ervin üzenete a fiataloknak

2019. szeptember 30. - 11:19

 

Egy olyan világban élünk, amely már nem tartható fenn, amely már nem ad lehetőséget és esélyt 7 milliárd embernek, nem csak arra, hogy éljenek, hanem hogy arra törekedjenek, hogy jól éljenek. Mindez nem lehetséges sem pénzügyileg, sem ökológiailag. 

László Ervin a ma Olaszországban élő professzor zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt elismert világszerte.

1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. Tizenöt évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy húsz éven át Európa- és Amerika-szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett.

1966-tól a tudománynak szentelte életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet, jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb.), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén.

Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője volt, tagja a Római Klubnak. 1984-ben költözött Olaszországba.

1993 óta a Budapest Klub alapító elnöke. Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti, interdiszciplináris és jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzi.

A párizsi Sorbonne Egyetemen megkapta a legmagasabb tudományos fokozatot, négy egyetem – az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon – választotta díszdoktorává. Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004-ben és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték. 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották, 2017-ben átvette a Luxembourg-békedíjat, és elnyerte a díjat maga a Budapest Klub is.

 

László Ervin üzenete a fiataloknak

Ha részesei akarunk lenni annak a hatalmas árhullámnak, amely kiemeli a válságból az emberiséget és egy pozitív jövő felé sodorja, akkor meg kell változtatni magunkat. Nem a gazdaság, a hatalom és a technika, hanem gondolkodásmódunk és cselekvésünk határozza meg jövőnket.

(climenews.com)


 

h i r d e t é s