h i r d e t é s

Lassan az összes szociális intézkedéséhez hozzá kell nyúlnia a kormánynak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Lassan az összes szociális intézkedéséhez hozzá kell nyúlnia a kormánynak

2022. július 31. - 05:20

Várható volt, hogy a kormány lépésről lépésre számolja fel a saját maga által hozott szociális intézkedéseket, és a szombaton bejelentett üzemanyaggal kapcsolatos megszorítások sem tekinthetők véglegesnek.

Hasonlóan a rezsicsökkentés csökkentéséhez a kedvezményes benzinvásárlásra jogosultak körének szűkítése is csak kismértékben orvosolja a jelenleg fennálló gazdasági problémákat. A kormánypárt célja most az időnyerés, főként azért, hogy legyen lehetősége egy kommunikációs kampánnyal a felelősséget áthárítani a felelősséget az Európai Unióra és Ukrajnára. - írja a Szegedi Kattintós

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Még nem esett el teljesen a benzinár-stop, de komoly sebet ütöttek rajta. Egyelőre a céges autók esnek el a kedvezményes üzemanyag megvásárlásától, ám ez az intézkedés lényegében csak arra jó, hogy az ellátási gondok látványos jelentkezését időben hátrébb tolják. Heteket, talán hónapokat nyert a kormány és természetesen a MOL a kedvezményezettek körének szűkítésével, ám nyilvánvaló, hogy hosszabb távon fenntarthatatlan a hatósági ár ezen a területen is. A kormány ezzel amellett, hogy igyekszik féken tartani az indulatokat, az inflációt felpörgető áremeléseket is fokozatosan akarja végrehajtani, hogy ezen a területen se érzékeljenek állampolgárok sokkoló következményeket.

mostani rapid bejelentéssel már csak az alapvető élelmiszerek némelyikére vonatkozó árstop maradt érintetlen, ami egyébként inkább csak kirakat, hiszen minden másért sokkal többet kell fizetnünk, mint néhány hónappal ezelőtt. Jól érzékelhető, hogy a kormány igyekszik apránként adagolni a mérget a lakosságnak, nehogy az indulatok hullámai felerősítsék egymást. Közben kommunikációs kampányokkal igyekszik előkészíteni a megszorításokat, hogy a lehető legkevesebben hánytorgassák fel Orbán Viktornak és körének: nem ezt ígérték a kampányban.

Most azonban szó sincs arról, hogy a rászorulók bármiféle segítséget kapnának, inkább az várható, hogy a katások után újabb társadalmi, szakmai csoportokat pécéz ki magának a hatalom, melyektől újabb bevételekre számít a kormány.

Ma már szinte senki se gondolja komolyan, hogy a korábban meghozott jóléti intézkedések fenntarthatók egy romló nemzetközi politikai és gazdasági környezetben, de sokan még reménykednek abban, hogy bekerülhetnek azok körébe, akik számára továbbra is maradnak bizonyos kedvezmények. A követendő eljárás viszont az lenne ilyenkor, hogy a megszorítások bejelentését követően a kormány olyan programokat kínálna a társadalom számára, melyek elsősorban a hátrányos helyzetben lévő polgároknak nyújtana támogatást a nehéz időkben. Most azonban szó sincs arról, hogy a rászorulók bármiféle segítséget kapnának, inkább az várható, hogy a katások után újabb társadalmi, szakmai csoportokat pécéz ki magának a hatalom, melyektől újabb bevételekre számít a kormány.

Nem túlzás azt vizionálni, hogy az előttünk álló időszakban hetente lesznek újabb és újabb megszorításokról szóló bejelentések, melyek nyomán szép lassan minden választási ígéretét felszámolja a kormány. Az Orbán-kabinet azonban nem retteg, mert úgy gondolja, mindent meg tud majd magyarázni, hiszen ellenségépítésben hatalmas rutint szerzett magának az utóbbi években. Az azonban kétséges, hogy az árstopok felszámolásával felpörgő infláció hatásait mennyire hajlandó eltűrni a lakosság, ugyanis amikor a fizetés, a nyugdíj, a banki megtakarítás meredeken veszít az értékéből, az emberek már nem az EU-t, Soros Györgyöt vagy az ukrán vezetést veszik elő, hanem a saját kormányukat. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha egy apacs nyila sebesít meg, nem a sziúkat fogod okolni ezért”. (Szegedi Kattintós)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky