h i r d e t é s

Külügyi államtitkár: az uniós biztosnak nem szóltak arról, hogy európai országok sorban állnak a kínai vakcináért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Külügyi államtitkár: az uniós biztosnak nem szóltak arról, hogy európai országok sorban állnak a kínai vakcináért

2021. január 20. - 10:09

 

"Az Európai Bizottságnak nincs tudomása róla, hogy 14 európai ország tárgyal a kínai Covid19 elleni vakcina beszerzéséért" — válaszolta egy újságírói kérdésre Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos brüsszeli sajtóértekezletén.

Menczer Tamás külügyi államtitkár - Fotó: MTI/Varga György

Menczer Tamás korábban azt mondta: Európa Kínában áll sorban a koronavírus vakcináért és eddig 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. Menczer szerint azért nem tud az uniós biztos arról, hogy sorban állnak a vakcináért, mert neki nem szóltak, őket viszont sokan keresték. "Ha felkérek egy munkára valakit, és nem tudja jól elvégezni, akkor keresek egy másik céget, aki el tudja végezni, de erről már az az előzővel nem beszélgetek, miért tenném" – magyarázta az államtitkár. Diplomáciai forrásokból van információja arról, hogy sorban állnak az országok, erről nem beszélhet, de szerinte néhány héten belül több ország neve is nyilvánosságra kerül.

"Az elmúlt egy-másfél hónap egyik legnagyobb hibája, tragédiája, hogy a magyar baloldal hiteltelenítette a vakcinába fektetett bizalmat" - fogalmazott.

Nem értékesített lélegeztetőgépek

A 16 ezer lélegeztetőgépből egyelőre nem történt értékesítés, ez a folyamat továbbra is zajlik. Nyolcezer körüli számot fognak értékesíteni. A védekezés több országban olyan formában működött – aminek mi nagyon örülünk -, hogy lélegeztetőgépre kevesebben kerültek" - folytatta.

Arra a kérdésre, hogy nem akarták vagy nem tudták eladni, azt válaszolta: "ha van érdeklődő, mi értékesítjük. Inkább azt kívánom, hogy ne legyen kereslet". (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s