h i r d e t é s

Különleges égi jelenségekben lehet részünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Különleges égi jelenségekben lehet részünk

2020. július 05. - 08:47

 

Júliusban hajnalonként már viszontláthatjuk a Vénuszt és a Fiastyúkot, este egyre korábban kel a Jupiter és a Szaturnusz, telihold lesz, a Nemzetközi Űrállomás is visszatér egünkre, és lassan kezdődik a nyári meteorszezon.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Telihold 5-én, Jupiter-együttállással

A nyár közepének teliholdját napnyugta után jó fél órával láthatjuk felkelni, ez keleti határainknál 21:05-kor várható, Budapesten 21:17-kor, a nyugati országrészben lakók pedig 21:27-re menjenek ki észlelőhelyükre, ahonnan rálátni a délkeleti horizontra.

A Hold felett kissé balra, kb. 3 fok távolságban lesz a Jupiter. A bolygó mintegy 10 perccel előbb kel a Holdnál, de a világos égen közvetlenül a horizonton még nem vesszük észre, ha a Hold is felbukkant, könnyebben megtaláljuk majd. Ahogy sötétedik, a páros egyre látványosabbá válik, mivel a Jupiter is igencsak fényes, nem lesz nehéz a telihold közelében se észrevenni. Mivel a két égitest egész éjjel alacsonyan jár (kb. 20 fok), így kiválóan lehet majd tájképbe foglalni a kettőst.

Hajnalonként már látható a Vénusz és a Fiastyúk


Forrás: Zselici Csillagpark / Facebook

A Fiastyúk országrésztől függően 01:30 (K) és 01:50 (Ny) között kel fel, ekkor még sötét a horizont is, így tiszta ég esetén meg is láthatjuk könnyedén. A Vénusz bő egy órával követi, már jócskán pirkadó égen, de a nagy fényessége miatt nem okozhat problémát az bolygó észlelése sem. Ami miatt érdemes figyelni a derült hajnalokon, az a világító felhő esetleges megjelenése, hisz az éteri, kékesfehér felhők közt átragyogó bolygó valóban fenséges látványt nyújt.

Ismét felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás


Fotó: Pongrácz Sándor / Flickr

A hónap első napjaiban még csupán a kora hajnali égbolton láthatjuk az Űrállomást, azonban ahogy az a nyárra jellemző, az átvonulások csúcsidőszakában, a hónap közepéig éjjelenként 4-5-ször is megfigyelhetjük majd. Július legvégén pedig csak az esti égre ér hozzánk az ISS. A naponta várható átvonulások pontos idejét számtalan mobil app, vagy a műholdátvonulásokat jelző weboldalak a megadott észlelőhelyre vonatkozóan pontosan kiszámítják mindenkinek. Érdemes figyelni arra, ha az Űrállomás valamely jelesebb égitest közelében halad át az égen, így látványos fotókat készíthetünk róla.

Hold-Mars együttállás 12-én


Forrás: sasstrology.com

Az egyre fényesedő Mars feltűnő jelensége már az éjszakai égnek, 12-én az éjfél körüli percekben kel majd, s negyed órára rá követni fogja az 59 százalékos megvilágítású Hold is. A két égitestet ekkor 2,5 fok választja majd el egymástól, így látványos közelségben lesznek. A Mars szépen fényesedik, és egyúttal a látszó mérete is növekszik. Ennek csúcsát kora ősszel éri el, így addig egyre javulni fog a látványa.

Lassan beindulnak a nyári meteorrajok


Forrás: space.com

Ugyan a hónap első fele a holdfény miatt nem lesz zavartalan, a nyár közepe azt is jelenti, hogy egyre több meteor tűnik fel az éjjeli égbolton, bár eleinte még csak mérsékelten nő az aktivitás. Már megjelennek a Déli Delta Aquaridák és a Capricornidák hullócsillagai, a rövid éjszakák során bármikor láthatunk e két rajból eredő meteort, de a hajnal előtti időszak a kedvezőbb. Egyik raj sem a sok meteorról híres, azonban a Capricornidák kimondottan lassú meteorjai közt gyakoriak a fényesebbek, akár látványos tűzgömböt is produkálhat a raj. A hónap végén lesz a maximuma mindkettőnek, így a megfigyelésüket tekinthetjük bemelegítőnek a fő szezonra. Ilyenkor inkább csak annyit érdemes tudnunk, hogy már indul az égi műsor. (szimpatika.hu)


 

h i r d e t é s