h i r d e t é s

Közzétettek egy videót a fehérorosz újságíró barátnőjéről is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Közzétettek egy videót a fehérorosz újságíró barátnőjéről is

2021. május 26. - 08:32

Mintha bemagolt volna mindent, amit mondott.

Forrás: Telegram

Nemzetközi segítséget kért fia szabadon bocsátásáért Raman Prataszevics vasárnap őrizetbe vett fehérorosz újságíró-aktivista édesanyja, írja a Guardian.

Natalia Prataszevics lengyelországi otthonából az AFP hírügynökségnek arról beszélt, "kérek és könyörgök. Az egész nemzetközi közösséghez szólok most annak érdekében, hogy megmentsék. Csak egy újságíró, csak egy gyerek, de könyörgöm a segítségért. Meg fogják őt ölni."

Férje, Dimitrij Prataszevics, aki korábban 30 évig szolgált a hadseregben, de fia tevékenysége miatt minden rangjától megfosztották, arról beszélt, "az ügyvéd meg akarta látogatni ma, de elutasították a kérelmét, nem mehetett be. Azt sem tudjuk, hogy ott van-e még egyáltalán, milyen állapotban van, hogy érez. A hatóságok azzal is kínoznak, hogy az utolsó pillanatokig nem mondják el a hozzátartozóknak, hol tartják fogva a szeretteiket."

Kedden este az újságíró-aktivista barátnőjéről, Sofia Sapegáról is megjelent egy videót a közösségi oldalakon. Teljesen olyan, mintha egy bemagolt szöveget mondana el kényszerítés alatt.

A felvételen beismeri, hogy egy olyan Telegram-csatornának a szerkesztője volt, ami személyes információkat szivárogtatott fehérorosz rendőrökről és titkosszolgálatiakról.

A videó alapján egyértelműnek tűnik, hogy börtönnel fenyegették meg, pedig ő nem is játszott jelentős szerepet a tavalyi tüntetéshullám szervezésében.

Anne Dudich, Sapega édesanyja a Reuters megkeresésére elmondta, lánya mindig távol tartotta magát a politikától.

"A reményeimet már csak a csodára alapozom és arra, hogy tudom, a lányom nem bűnös semmiben. Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen."

A videóval kapcsolatban arról beszélt, még a barátai is felhívták őt, hogy valami nincs rendben azzal.

"Inog a székben, felfelé néz. Mintha félne attól, hogy valamit elfelejt. Kinagyítottam a felvételt, amennyire tudtam, és úgy tűnik, jól van. Összepakoltunk neki meleg ruhákat és Minszkbe utazunk. Megpróbálunk átadni neki egy csomagot, mert csak egy vékony kabát van nála" – magyarázta.

Közölte, egyelőre őket nem tájékoztatták arról, mivel vádolják a gyermeküket.

Mint ismert, Raman Prataszevics vasárnap a Ryanair Athénból Viliusba tartó járatán tartózkodott, amikor a fehérorosz légtérben bombafenyegetésre hivatkozva eltérítették a járatot és emiatt Minszkben kellett landolnia. Robbanóanyagot nem találtak a fedélzeten, de a disszidált férfit landolás után azonnal őrizetbe vették. (24.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s