fbpx Közeleg az újabb döntés a kijárási tilalomról | CIVILHETES

h i r d e t é s

Közeleg az újabb döntés a kijárási tilalomról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Közeleg az újabb döntés a kijárási tilalomról

2021. január 05. - 09:34

 

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések január 11-ig tartanak, így például a kijárási tilalom is. Ezért várható, hogy a kormány a napokban dönt ezekről, ahogyan azt egyébként az egyik minisztérium már előre is vetítette.

Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor december 7-én jelentette be, hogy a járvány féken tartása érdekében hozott korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak érvényben. December 10-én meg is jelent a rendelet, ami többek között tartalmazta a kijárási tilalom meghosszabbítását, de ugyanúgy fennmaradt a középiskolások digitális tanrendje, az üzletek korábbi zárása, a gyülekezési tilalom. A kijárási korlátozást csak szentestére oldotta fel átmenetileg a kormány.

Mindez tehát azt is jelenti, hogy A KORMÁNYNAK JANUÁR 11., VAGYIS JÖVŐ HÉTFŐ ELŐTT DÖNTENIE KELL A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEK SORSÁRÓL.

Ezért ezt a héten akár ismertetheti is a kormányfő vagy az operatív törzs, ahogyan az lenni szokott. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a korlátozó intézkedésekről szóló döntés közeledésére tett utalást, amikor az ATV megkeresésére azt válaszolta, hogy "a járványhelyzet függvényében a kormány hamarosan dönt az iskolai tanításról is".

Mit mutatnak az adatok?

A legfrissebb járványügyi adatok a helyzet javulására utalnak. Összességében az adatok azt sugallják, hogy az év végén is fenntartott korlátozó intézkedések az iskolai téli szünettel párosulva támogatták a fertőzés visszaszorítását. Ugyanakkor a vírus továbbra is jelentős számú megbetegedést és halálesetet okoz.

Az operatív törzs a járványügyi helyzet legutóbbi értékelésekor is úgy fogalmazott, hogy a bevezetett intézkedések elérték a céljukat, több napja, hosszabb ideje valóban csökken a megbetegedések száma. 

A kilátásokkal kapcsolatban vasárnap Orbán Viktor is nyilatkozott. A koronavírus-járvány második hullámát "megfékeztük", és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám - mondta akkor a miniszterelnök. Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat. "Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet" - fejtette ki.

Közben az európai országok példái is azt mutatják, hogy az ünnepek után újra a szigor útjára lépnek a kormányok. Hétfőn sorra érkeztek az ezzel kapcsolatos hírek:

  • Nagy-Britanniában országos zár jön
  • Ausztria meghosszabbítja a teljes zárlat hatályát,
  • Franciaországban azt közölték, hogy a január elejére ígért enyhítés nem érkezik el,
  • Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra,
  • Skóciában egyhavi zárlatot rendelt el a kormány a koronavírus új mutációja miatt,
  • Izrael az oktatási rendszer bezárását fontolgatja, a héten dönthetnek,
  • Vasárnap este pedig Norvégiában jelentettek be új korlátozásokat.
  • Szintén vasárnapi hír, hogy a szlovén kormány január 7-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s