h i r d e t é s

Közel a felébe kerül az észak-erdélyi autópálya határközeli szakaszának építése, mint a magyar oldalon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Közel a felébe kerül az észak-erdélyi autópálya határközeli szakaszának építése, mint a magyar oldalon

2023. január 07. - 04:57

Az erdélyi 26,35 kilométeres sztrádaszakasz három völgyhídjával, nyolc felüljárójával és nyolc hídjával is jóval olcsóbban jön majd ki, mint a magyar oldal már elkészült sávjai.

Az A3-as autópálya - Forrás: wikipedia/Brgh

A Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti szakasz tervezésére és építésére pályázó cégek legkésőbb március 15-ig nyújthatják be ajánlataikat – írta az Agerpres hírügynökség Cristian Pistol, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő vállalat igazgatójának Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

A 26,35 kilométeres sztrádaszakasz három völgyhidat, nyolc felüljárót és nyolc hidat is tartalmaz.

Ezek egyike a berettyószéplaki víztározó fölött kanyarodva áthaladó 1650 méter hosszú híd, amelynek szerkezetét már az amerikai Bechtel cég megépítette, ám a 2013-ban történt szerződésbontás óta nem dolgoztak rajta. Bár 2015-ben egy spanyol-román konzorciumnak ítélték a munkát, az sem folytatta, így velük egy évre rá felbontották a szerződést.

Cristian Pistol igazgató szerint

a most kiírt pályázaton nyertes cégnek 24 hónap alatt kell elkészülnie a munkálatokkal, hat hónap jut a tervezésre, 18 pedig a kivitelezésre. A beruházás értéke áfa nélkül 937,53 millió lej, ami átszámolva 2,85 milliárd forintra jön ki kilométerenként. 

A román állam 2003-ban döntött arról, hogy megépíti a Borstól Brassóig vezető 515 kilométeres észak-erdélyi (A3-as) autópályát. A pályaépítést nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kivonta a közbeszerzési törvény hatálya alól, és versenytárgyalás nélkül bízta meg az amerikai Bechtel társaságot a feladat elvégzésével.

A szerződés felbontásáig, 2013-ig a Bechtellel, csak a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres szakaszt adta át, és további 60 kilométeren végezte el a munkálatok mintegy felét. A CNAIR ezt követően rövidebb szakaszokra osztotta a pályát és ezekre keresett tervezőt és kivitelezőt, de ez a folyamat is számos kudarccal járt.

Ami a nemzetközi folyosó magyar oldalát illeti, azt már több mint két éve átadták: a magyar-román határátkelőhelyhez magyar oldalon 26,5 kilométeres autópályaszakasz vezet, ami majd csatlakozni fog az épülő észak-erdélyi autópályához.

A magyar szakasz 4,5 milliárdos kilométerekénti összköltsége az Európai Bizottság is sokallta, ezért is indított vizsgálatot. 

De ha már országhatár: hasonlóan drágán és ugyancsak 4,5 milliárdos kilométerenkénti áron épül az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda országhatár közötti, Horvátország felé vezető 20 kilométeres szakasza is. Utóbbit várhatóan 2024 első negyedévében adják át a forgalomnak. (napi.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!