h i r d e t é s

Közel 5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene márciusban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Közel 5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene márciusban

2016. május 06. - 10:10
0 komment

 

Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a csökkenéshez az előző évi magas bázis is hozzájárult - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés volumene 2,4 százalékkal alacsonyabb volt 2015 márciushoz képest. 2015. márciusában 11,4 százalékos volt az ipari kibocsátás éves növekedése.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása márciusban a szezonálisan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A havi adat ötödik hónapja mutat csökkentést.

Az első negyedévben 0,3 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.
Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: majdnem minden szektorban csökkenés volt, az ipari termelés több mint negyedét adó járműgyártásban csakúgy, mint a vegyipari és gépipari ágazatokban.

Legutóbb 2013 májusában csökkent a munkanappal kiigazított éves adat, akkor 2,5 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól - mondta. A főosztályvezető-helyettes szerint a munkanap hatásnak is jelentős szerepe volt, kiszűrése után sokkal kisebb a csökkenés, valamint a bázishatás is hozzájárult a kibocsátás mérséklődéséhez, miután tavaly márciusban megugrott a termelés.

A KSH főosztályvezető-helyettese elmondta: a márciusi előzetes adatok közlésekor a KSH felülvizsgálta - minden negyedév utolsó hónapjában szokásos módon - az adatokat. Így az ipari termelés éves volumene munkanaphatástól megtisztítva az előzetesen közölt 1,8 százalékos növekedés helyett 1,6 százalékos növekedést mutatott februárban. Az előző hónaphoz képest pedig 1,1 százalékos volt a csökkenés feburárban a korábban közölt 0,8 százalék helyett. A kiigazítatlan éves adat maradt 6,3 százalék februárban. A járműgyártás csökkenése kihat az exportra is, érinti a szektor beszállítóit, a nagyobb és a kisebb cégeknél is esett a termelés - mondta.

Az ipari termelés márciusi részletes adatait május 12-én közli a KSH. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s