h i r d e t é s

Közel 3000 millióval még drágább lett a 2017-es vizes vébé

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Közel 3000 millióval még drágább lett a 2017-es vizes vébé

2019. augusztus 28. - 15:14

A szervező Bp2017 nem fizette ki az Antenna Hungáriát, bár két állami cégről van szó. Utóbbi jogi lépésekkel próbálkozik.

Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Noha azt nem tudni, pontosan mennyibe került a 2017-es magyarországi vizes világbajnokság, annyi sejthető, hogy nettó 108 és 130 milliárd forint közötti összeget szórt el rá a kormány. De nem elég, hogy követhetetlen az elköltött közpénz útja és mennyisége. Mint a 24.hu írja, a vizes vb-t szervező cég, a Bp2017 Kft. nem áll meg a veszteség termelésében: a közpénzszórás közepette 2,3 milliárd forinttal adósa maradt egyik beszállítójának, egy másik állami cégnek.

Az Antenna Hungária Zrt. mérlegéhez fűzött kiegészítő melléklete szerint az állami műsorszóró hiába követelte a pénzét a Bp2017-től, így két év alatt bő 2300 millió forint tartozást kellett értékvesztésként leírnia. A májusban leadott beszámolóban homályosan írnak csak arról, hogy a szükséges lépéseket megtették a követelés behajtásáért, a jogi eljárás folyamatban van. A hiányzó milliárdokkal kapcsolatban nem nyilatkozott az Antenna Hungária.

A vb előtt egyébként kistafírozták az Antenna Hungáriát: 2017 elején 21 milliárd, júliusban további csaknem 700 millió forint tőkeinjekciót kapott az állami tulajdonostól. Magán a vb-n egy becslés szerint nagyjából 30 milliárdos szerződés keretében dolgozhattak. Annyi eszközt vettek arra, hogy a beszámoló szerint még a 2018-as évükben is komoly feladat volt azok eladogatása. A cégnél most is szalad a szekér, nemrég 30 milliárd forintos keretszerződést nyert el rendezvényszervezésre a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivataltól.

Ami pedig a Bp2017-et illeti, ott csak gyűlik és gyűlik a veszteség: tavaly 2,6 milliárdos állami támogatás ellenére is 900 milliós mínuszba kerültek, beszállítóik felé bő 3 milliárd forintnyi rövid lejáratú tartozással.

Azt, hogy a vizes vb-k nem szükségszerűen ilyen drágák, és hogy a megszaladt költségekért a körülmények nem felelősek, csak az Orbán-kormány döntései, jól mutatja: feleannyiból hozta ki a rendezést Dél-Korea, mint Magyarország. (hirklikk.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky