h i r d e t é s

Kovács Zoltán az al-Dzsazírának mondta el, miért enyhít a kormány a magas halálozási adatok mellett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kovács Zoltán az al-Dzsazírának mondta el, miért enyhít a kormány a magas halálozási adatok mellett

2021. április 10. - 07:14

 

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az al-Dzsazíra hírcsatorna UpFront című műsorában nyilatkozott. Szó esett a nyitásról, a kórházakban való forgatásokról és az illiberális demokrácia fogalmáról is.

A kép illusztráció! - Forrás: Kovács Zoltán Facebook oldala

Az interjúban többek között felmerült a nyitás is, hogy a kormány miért döntött az enyhítés mellett, miközben az egekben vannak a kórházban ápoltak és a halottak száma. 

Nyilvánvaló, hogy az új, úgynevezett brit vírusvariáns terjedését nem lehet csak lezárásokkal megállítani. Ezt a leckét tanulja most meg mindenki világszerte. Az egyetlen kiút ebből a válságból általában, és kifejezetten a brit variánssal szemben, a vakcináció. Ezért is van szükség az oltás felgyorsítására” – idézte a hvg.hu Kovács szavait, majd a riporter kérdésee után kifejtette, hogy lehet, hogy sok orvos nem ért egyet a nyitással, de nem mindegyik. Egyéb szempontok szerint is mérlegeltek:

Az új stratégia kidolgozásánál nem csupán egészségügyi szempontokat vettek figyelembe – a magyar kórházak ugyanis felkészültek és képesek ellátni a feladataikat –, hanem a gazdasági szempontokra és az emberek mentális egészségére is figyelemmel voltak.” 

Továbbá Kovács Zoltánnak válaszolnia kellett arra is, hogy a magyar sajtó jó része bár nyílt levélben kérte, nem engedik be őket a Covid-kórházakba.  Az államtitkár úgy vélekedik, hogy a kórházakban gyógyítanak, és azokat a csatornákat, amik informáltak bennünket az elmúlt évben a járványról, most is használják. „A közszolgálati rádió és televízió, amely naponta riportokat sugároz az oltási program előrehaladásáról, a kórházakban folyó heroikus küzdelemről” – idézte a lap Kovácsot, aki szerint egyszerűen nem igaz, hogy nem szolgáltatnak információt.

Ezen kívül szóba került a magyar médiapiaci helyzet, illetve Orbán Viktor „illiberális demokrácia” kifejezése. Kovács először azt mondta, hogy ezt a fogalmat a nyugat-európai sajtó talált, majd kifejtette a véleményét.

A helyes kifejezés a nem liberális, így érti a miniszterelnök, és azt hiszem, az a nézet, hogy a demokráciának csak egyfajta, a liberális változata létezik, helytelen, és egyszerűen nem igaz” – magyarázta Kovács Zoltán az interjúban. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s