h i r d e t é s

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2020. december 04. - 17:30

 

A kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által megfogalmazott érvekre.

Az orbáni Magyarország határa - Fotó: Csortos Szabolcs / nepszava.hu

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet laza szabályozása miatt – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint a kormánynak két hónapot adtak megmagyarázni, "migrációs válsághelyzetben" miért biztosít a törvény eltérést a közbeszerzés általános szabályaitól.

Az Európai Bizottság a honlapján azt írja: úgy vélik, a mentesség megadásához nem teljesülnek sem az "alapvető biztonsági érdekek védelméhez", sem a "rendkívüli sürgősséghez" kapcsolódó feltételek, amik indokolhatnák az uniós közbeszerzési szabályok alkalmazása alóli mentesítést.

Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre; ennek elmaradása esetén az Európai Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

A Magyar Helsinki Bizottság kiemeli: különösen örülnek a fejleménynek, hátha az Európai Bizottságnak elárulják, miért is van nálunk négy és fél éve "migrációs válsághelyzet", amikor nincsenek menedékkérők.

"Amikor ezt mi megkérdeztük a kormánytól, kiderült, hogy 10 évre titkosították az elrendelés indokát" – teszik hozzá. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s