h i r d e t é s

Köszönőviszonyban sincs a nyugdíjemelés a valósággal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Köszönőviszonyban sincs a nyugdíjemelés a valósággal

2020. február 03. - 12:16

 

A bérek dübörögnek, ám a kormány azt nem veszi figyelembe az időskori járandóság emelésénél. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Az átlagos nettó bér 2019 januárja és novembere között, 242 300 forint volt Magyarországon: 11,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az átlagos nyugdíj tavaly viszont 135 ezer forint volt, így a friss adat azt erősíti, hogy folyamatos az időskori járandóság leszakadása

- jegyzi meg az mfor.hu.

Az első hét hónapban az átlagnyugdíj az átlagos nettó kereset 57 százalékát érte el, a legfrissebb adat alapján viszont az átlagos fizetés 55,7 százalékát kapta kézhez tavaly egy nyugdíjas. Mint arra már több cikkben is felhívtuk a figyelmet, a bérek és nyugdíjak közötti olló egyre szélesebbre nyílt az elmúlt időszakban, a folyamat pedig a jövőben is megfigyelhető lesz.

2019-ban a friss adat alapján minden esély megvan arra, hogy 11 százalék körüli átlagos nettó bérnövekedés lesz, amivel párhuzamosan a nyugdíjak csupán az infláció mértékével, - a novemberi kiegészítést is figyelembe véve - 3,4 százalékkal emelkedtek. (Ezt pedig simán megeszi az infláció, ami a nyugdíjas vásárlói kosarat nézve dübörög.)

Idén a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelte a kormány, amivel párhuzamosan a makrogazdasági előrejelzések alapján legalább 8-9 százalékos bérnövekedésre lehet számítani majd. A szakadék tehát minden jel szerint tovább mélyül a kétféle jövedelem között.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s