h i r d e t é s

Kósa a Bayer show-ban beszélt arról, hogy lemondatná Borkait a győri polgármesterségről

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kósa a Bayer show-ban beszélt arról, hogy lemondatná Borkait a győri polgármesterségről

2019. október 21. - 07:17

Kósa Lajos már a polgármesterségről is lemondatná Borkait. A Bayer show-ban azt mondta: azon túl, hogy Borkai kilépett a Fideszből, “Győrben is lesz még ennek konzekvenciája”. “Egy tisztességes választás egyenlő feltételekkel sokkal jobbat tenne Győrnek és neki is, mint bármilyen halogató magatartás” - fogalmazott Kósa tegnap este.

Kósa Lajos - Forrás: hirtv.hu

Eddig a Borkai-ügyben a Fideszes vezetők megelégedtek azzal, hogy a győri polgármester-választást a szexvideós botránya ellenére megnyerő politikus kilépett múlt kedden a Fideszből.

Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott múlt heti interjújában is azt mondta a szexvideós botrányról: a felvételek mindenkit megérintettek, hiszen mindenkit megdöbbentett és megrázott. Aztán arról beszélt, hogy neki nem dolga, hogy egyetlen magyar állampolgár vagy bármely politikus magánélete fölött pálcát törjön, de egy kötelessége van: ő ennek a közösségnek, a Fidesznek az elnöke, és világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok náluk nem férnek bele. Ennek le kell vonni a konzekvenciáit, Borkai Zsolt pedig el is hagyta az ő politikai közösségüket - mondta a miniszterelnök.

Hollik István múlt hétfőn a Hír Tv-ben megerősítette, hogy változik Borkai “státusza” a pártban, de arra, hogy marad-e Borkai Győr polgármestere, a kormányszóvivő a demokráciára hivatkozott: “mégiscsak demokráciában élünk, azt nem lehet mondani, hogy a győriek nem voltak minden ismeret birtokában, amikor döntöttek”. Nem tehetnek mást, minthogy a győri választópolgárok véleményét tiszteletben tartják - tette hozzá a kormányszóvivő, aki megerősítette, hogy Kövér László, Kubatov Gábor és Kósa Lajos Budapestre hívták Borkait meghallgatásra.

Borkai másnap, kedden jelentette be, hogy kilép a Fideszből. Azt, hogy erre volt a párt részéről ráhatás, Kocsis Máté frakcióvezető érzékeltette csütörtökön Balatonalmádiban a kormánypártok frakcióülése utáni sajtótájékoztatón. Mint mondta, az “udvarias megközelítés”, hogy Borkai kilépett a Fideszből.

“Egyszeregy”

Tegnap este a Hír Tv-ben a Bayer show-ban ugyanakkor Kósa Lajos már tovább ment ennél: arról beszélt, hogy új választás kellene Győrben.

“Az egyszeregy mindenki számára, azt azért látjuk, hogy akármilyen jó egy politikai teljesítmény, nem fér bele az, ami a videókon látható volt, egyik oldalon sem. Ezt el kell utasítani” - mondta a műsorban a Fidesz alelnöke.

Tisztességes választás kellene Győrben

Aztán Kósa úgy folytatta: “Borkai kilépett a Fideszből, de Győrben is lesz még ennek szerintem konzekvenciája. Mert az egy megfontolandó  kérdés, hogy akarja-e egy polgármester olyan helyzetbe hozni a saját városát, amilyenbe most Győr került. Én szerintem ez nem helyes. Tehát, az a helyzet, hogy egy tisztességes választás egyenlő feltételekkel sokkal jobbat tenne Győrnek és neki is, mint bármilyen halogató magatartás” - fogalmazott Kósa Lajos, aki a “halogatáson” nyilván azt értette, hogy Borkai Zsolt nem fogja kitölteni az ötéves ciklusát a győri városvezetés élén.

Hendikep Mohácson is

Kósa azzal még inkább ráerősített, hogy Borkainak távoznia kell a polgármesterségből is, hogy párhuzamot vont Moháccsal.

“Ez a helyzet Mohácson is, ott Szeku József halála miatt a szocialisták egyedül maradtak, az LMP, a Momentum és a Jobbik is felszólította, hogy lehessen megismételni a választást. Tehát, mihelyt lehet tisztességes választást tartani, ott is meg kell ismételni” - hangoztatta Kósa Lajos, és  olyan “hendikepről” beszélt, amit szerinte “tisztességes városvezető nem akarhat a városának okozni”. (Mohácson a várost húsz éve irányító Szekó József, aki a Fidesz polgármester-jelöltje volt, meghalt a választás előtt, szeptemberben. Mivel a jelölési időszak már lezárult akkorra, az egyedüli befutó MSZP-s Csorbai Ferenctől elvárták, hogy lépjen vissza. Végül, mint egyedüli jelölt, Csorbai úgy lett Mohács polgármestere, hogy 4076 érvénytelen szavazatot kapott, és csak 1867 támogató voksot.)

Az ellenzéki összefogás erősebb ok volt mint a Borkai-botrány

Kósa Lajos a Bayer show-ban az önkormányzati választás statisztikáit idézte, a számokat, hogy ki mennyi voksot kapott. Mint mondta, a Fidesz-KDNP-re és a kormánypártok jelöltjeire leadott szavazatok alapján, körzetekre lebontva elmondható: ők győztek. És ha október 13-án ez most parlamenti választás lett volna, akkor a Fidesz-KDNP-nek 122-128 mandátuma lenne az Országgyűlésben, azaz kényelmes kormányzati többségük.

A szavaiból ugyanakkor a műsorban az derült ki: az ellenzéki összefogás erősebb ok volt (ahol veszítettek), mint a Borkai-botrány hatása. “Az biztos, hogyha ez marad, hogy az ellenzéki szavazók minden fenntartás nélkül átszavaznak egymásra, akkor el kell felejteni a nagyarányú győzelmeket, amikhez hozzá voltunk szokva. Aki győzni akar, a választók többségének a bizalmát bírnia kell. Ez az erősebb magyarázat” - mondta Kósa Lajos tegnap este a Hír Tv-ben. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky