h i r d e t é s

Koronavírus: nem jelentkezett a kormány az EU civileket mentő programjára

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Koronavírus: nem jelentkezett a kormány az EU civileket mentő programjára

2020. április 03. - 12:48

 

Miközben Szijjártó Péter a magyarok mentésében erélytelen Uniót emlegette, egy nagyon fontos dologról nem tett említést. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Unió koordinációja elkésett és jelentéktelen volt a magyar állampolgárok repatriálásában, járvány elöli menekítésében - fejtegette hétfőn, március 30-án a Parlamentben a külügyminiszter.

A valóság elég gyorsan kopogtatott az ajtón - egy nappal később már tudhattuk, hogy az EU 101 magyart szállított vissza Európába a világ minden tájáról.

A Népszava birtokába jutott információk szerint az itthon ostorozott Brüsszel azonban ennél többet is tehetett volna a világban szétszórt magyarokért – ehhez csak egy, bár fontos lépést kellett volna megtennie az Orbán-kabinetnek. Nem tették meg.

A szerkesztőséghez eljuttatott, március 31-i keltezésű levelezésben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője kérdezte, Paraskevi Michout, az  Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) vezetőjét. Michu Ujhelyi kérdésére jelezte, 

Magyarország a kérdéses időpontig nem csatlakozott az Unió Civil Mentési Mechanizmusához, (Union Civil Protection Mechanism, -UCPM). Pedig a program csütörtökig 54 repülőjárattal több mint 10 ezer uniós állampolgárt menekített ki 21 országból,

és több mint 2000 nem uniós európai polgár repatriálásában is segített -  a neten elérhető statisztikájuk szerint.

Tény, hogy az UCPM támogatásával eddig kimentettek között volt a fent említett 101 magyar is, akik francia, német, belga vagy cseh mentőjáratok utasaihoz csatlakoztak. A mentési mechanizmushoz azonban így sem ártott volna csatlakozni, hiszen ez komolyabb védelmet jelent az ad hoc segítségnyújtásnál, az Európai Bizottság pedig a tagok esetében a mentési-szállítási költségek 75 százalékát is fizeti.  

Mindezek után minimum visszás az EU megkésett, jelentéktelen koordinációját emlegetni – pláne úgy, hogy Szijjártó meg sem említette a mentési mechanizmus létét és szerepét.

Pedig a külügyminiszter február 2-án még jegyzékben köszönte meg francia kollégájának,  Jean-Yves Le Driannak, hogy gépükön térhetett vissza Európába, Párizsba a hét Vuhanból kimentett magyar is. A 256 utast szállító francia repülő nem mellékesen az UCPM támogatásával tért vissza Kínából.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági -és Külügyminisztériumot: szerettük volna megtudni, hogy

  • A kormány eddig miért nem csatlakozott a mentési költségek háromnegyedét is átvállaló uniós programhoz ?
  • Március 31. és április 2. között történt-e ebben változás, benyújtották azóta csatlakozási kérelmüket?
  • Ha nem csatlakoznak, akkor mért nevezi jelentéktelennek Szijjártó a magyarok kimentésért tett uniós erőfeszítéseket?

Április elsején este elküldött kérdéseinkre nem érkezett felelet, bár a külügy azóta reagált egy más témában elküldött kérdésünkre.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s