h i r d e t é s

Koronavírus: csak ezért nem terjed még gyorsabban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírus: csak ezért nem terjed még gyorsabban

2020. november 27. - 08:16

 

Bár már több mint 12700 mutációt vagy a SARS-CoV-2 vírus változásait azonosították, szerencsére egyik sem képes gyorsabb terjedésre.

A kép illusztráció! - Forrás: Portfolio

Globális terjedésével mutálódik a COVID-19-betegséget okozó új típusú koronavírus, de egyetlen igazolt mutáció sem tette képessé a gyorsabb terjedésre - mutatta ki egy nagyszabású tanulmány. A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent kutatásukban a University College London szakemberei 99 országból 46723 COVID-betegségen átesett embertől származó vírusgenom globális adathalmazából több mint 12700 mutációt vagy a SARS-CoV-2 vírus változásait azonosították.

Az oltások után különösen figyelni kell

"Szerencsére azt találtuk, hogy ezen mutációk egyike sem teszi képessé az új típusú koronavírust arra, hogy gyorsabban terjedjen" - közölte Lucy van Dorp, az egyetem genetikai intézetének professzora, a tanulmány társszerzője. "Ébernek kell azonban maradnunk és figyelni kell az új mutációkat, különösen ahogy elkezdenek megérkezni az oltóanyagok" - tette hozzá.

A vírusokról közismert, hogy rendszeresen mutálódnak, néhányuk - mint az influenzavírusok - jóval gyakrabban, mint mások. A legtöbb mutáció semleges, de míg egyesek előnyösen változnak, mások károsan és utóbbiak ellen az oltóanyagok kevésbé hatékonyak lehetnek. Ezért ezek ellen a vakcinákat rendszeren alkalmassá kell tenni és biztosítani kell hatékonyságukat. A új típusú koronavírus esetében hatékonynak bizonyuló első vakcinák hamarosan megkaphatják az illetékes hatóságok engedélyét, és akár már az év vége előtt megkezdhetik beoltani az embereket.

Francois Balloux, a UCL professzora elmondta, az általuk igazolt új mutációk nem jelentenek veszélyt a vakcinák hatékonyságára. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák bevezetése új, szelektív nyomást gyakorol a vírusra, hogy mutálódjon, hogy megpróbálja kikerülni az emberi immunrendszert. A UCL és az Oxfordi Egyetem valamint a franciaországi Cirad és Reunion Egyetem kutatói 2020 júliusáig 99 országból gyűjtött vírusgenomokat elemeztek. A 12706 mutációból 398 több ízben és önállóan jelent meg. Közülük 185 bizonyult olyannak, amely legalább háromszor függetlenül jelent meg a világjárvány idején. Semmilyen bizonyítékot nem találtak arra a kutatók, hogy a közönséges mutációk növelik a vírus terjedőképességét. (MTI) / hazipatika.com


 

Kommentek

h i r d e t é s