h i r d e t é s

Koronavírus: brit tüdőrákosok tömegei halhattak meg téves covid-diagnózis miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírus: brit tüdőrákosok tömegei halhattak meg téves covid-diagnózis miatt

2020. október 25. - 16:26

 

A koronavírus-járvány kezdete óta a tüdőrákkezelésekre várók harmada meghalt és az új diagnózisok száma is drámaian visszaesett Nagy-Britanniában, miután a háziorvosok sok esetben covidra gyanakodva otthonmaradásra biztatták betegeiket, további vizsgálatokra küldés helyett - írja az InfoStart egy felmérésre hivatkozva.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A koronavírus jellemző tünete a köhögés - akárcsak a tüdőráké, ami sok tüdőrákos életébe került. Egy jelentés szerint a koronavírusos esetek gyakori előfordulása miatt a háziorvosok sok esetben diagnosztizálhattak félre betegeket, akiknek köhögése rák eredetű volt, ám ők a covidra gyanakodva annyit mondtak nekik: maradjanak otthon.

A tavaszi karanténidőszakban az Egyesült Királyságban 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával további vizsgálatokra küldtek háziorvosaik - derül ki a portál cikkéből.

David Baldwin professzor, a Nottinghami Egyetem légzőszervi specialistája a Sky Newsnak adott nyilatkozatában azt mondta: "A tüdőrákkal kezelteknek már legalább egyharmada meghalt a pandémia kezdete óta."

A szakember szerint egyes esetekben nem ismerték fel, hogy tüdőrákkal állnak szemben, máskor koronavírusos halálként könyvelték el azt, amit tumor okozott.

Sir Mike Richards, a szigetország onkológiai intézetének korábbi vezetője szerint a betegek egy része addig maradt otthon köhögéssel, amíg állapota jelentősen súlyosbodott. Ennek eredményeképp nagy mértékben megnőtt a tüdőrák késői szakaszában orvosi segítségért fordulók száma. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s