h i r d e t é s

Korai felismeréssel jól gyógyítható a prosztatarák

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Korai felismeréssel jól gyógyítható a prosztatarák

2016. november 29. - 08:37
0 komment

 

Az életkor előrehaladtával növekszik a férfiaknál a prosztatarák kialakulásának veszélye - mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor Utcai Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Buzogány István, a Magyar Urológus Társaság elnöke hangsúlyozta, bizonyos életkor felett ezért nagyon fontos a szűrés.

A kép illusztráció! - Forrás: daganatok.hu

A Magyar Rákellenes Liga elnöke arra buzdítja a nőket, hogy kísérjék el férfi családtagjaikat a szűrővizsgálatra.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa azt tanácsolja:  alapvetően 50 éves kortól érdemes és kellene a férfiaknak szűrésre menniük.

„Ezt egy kicsit előrehozza az a körülmény, ha valakinek a családjában a felmenők között volt prosztatarákos, illetve ha fiatalabb korában voltak tünetei és kezelésre szorult. Ebben az esetben érdemes 45 éves korban megkezdeni a szűrést” - javasolta Buzogány István.

Az osztályvezető főorvosa elmondta:

sajnos a prosztataráknak egyértelmű tünetei nincsenek, ezért is van szükség a szűrésre.

„De azok a problémák, amelyek általában a vizeléssel kapcsolatosan jelentkeznek, jelzik, hogy valami nincs rendben. A gyakori vizelés, az éjszakai vizelés, a nehezen induló vizelet, a préseléssel történő vizelés, esetleg kismedencei kellemetlenség-érzet egyértelműen felhívhatják a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben” - mondta a Magyar Urológus Társaság elnöke.

Elmondta, hogy a szűrőprogramban jól végezhető vizsgálat a prosztatarákkal kapcsolatosan a PSA-vizsgálat.

Az osztályvezető főorvos kifejtette: ez egy olyan vérvizsgálat, amivel a vérben lévő markert lehet meghatározni. A PSA-t, a prosztata specifikus antigént a prosztataállomány sejtjei produkálják, és egyértelműen nagyobb mértékben produkálják a prosztatadaganatos sejtek.

„Sajnos mivel ezt az antigént az egészséges sejtek is termelik, nem lehet száz százalékosan megbízható az eredmény. Ezért van szükség kiegészítésként a végbélen keresztül történő prosztatatapintásos vizsgálatra is. Ez a kettő együtt ad elegendő biztonságot arra, hogy az egészségeseket kizárjuk, a veszélyeztetetteket pedig kiszűrjük” - mondta a Péterfy Sándor Utcai Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

Elmondta azt is, hogy ha gyanús esetet találnak, nem egy vizsgálatot végeznek, hanem többet, és ezeknek az eredményeknek az elemzéséből már sokkal finomabban lehet következtetni.

„Azoknál a betegeknél, akiknek a családjában előfordult már prosztatarák, megnézzük a beteg korát, megnézzük, hogy mi a PSA esetleges változásának a dinamikája, és ezekkel a kiegészítő értékekkel már jól lehet a PSA változását és annak a beteg veszélyeztetését jelző értékét meghatározni” - közölte a Magyar Urológus Társaság elnöke.

Kísérjék el a nők a férfiakat az urológiára!

Korai felismeréssel jól gyógyítható a prosztatarák - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A Magyar Rákellenes Liga hetedik éve szervez olyan kampányt, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak esetében a prosztatarák – bár nem a leggyakoribb daganat, hiszen a tüdődaganat és az emésztőszervi daganatok megelőzik gyakoriságban, mégis – az egyik legjobban felismerhető és nagyon jól kezelhető betegség. Éppen ezért a szűrésen való részvételt nagyon figyelembe ajánljuk, mivel a korai felismeréssel jól gyógyítható a daganat – mondta a szervezet elnöke, Bittner Nóra.

Hozzátette: egyre inkább ellentmondó dolgokat hallani arról, hogy mi is az a PSA-szűrés, mennyiben specifikus, és mennyiben segíti elő a korai felismerést. Nemzetközi szinten ennek vannak vitatott tárgyai.

De a Magyar Rákellenes Liga elnöke úgy véli, hogy mivel a magyar férfiak közül nagyon kevesen fordulnak orvoshoz, mindenképpen fontos az, hogy minél többen elmenjenek a szűrésre.

„A szűrésen való részvételi arány nagyon csekély. A nők szűrése magasan kiemelkedik, ám az is csak 45 százalék az emlőrák esetében. Ettől a férfiak részvételi aránya lényegesen elmarad”

- hívta fel a figyelmet Bittner Nóra.

„Ezért próbáljuk a nőket is, mint a család egészségőreit, arra ösztönözni, hogy ha bármiféle fájdalom vagy vizeletfolyási akadályt, bármiféle panaszt megtudnak a család férfitagjaitól, akkor mozgósítsák őket, és vigyék el őket az urológushoz, és ne hagyják annyiban a dolgot” - hangsúlyozta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A vérvizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy mivel ez egy fájdalmatlan vizsgálat, erre elsődlegesen el kellene menniük a férfiaknak, és ott urológus szakvizsgálatot kérjenek, ahol az urológus eldönti, hogy ennek esetében van-e szükség célzottabb vizsgálatra vagy sem.

Bittner Nóra hangsúlyozta: a szűrés mindig a panaszmentes lakosok szűrésére vonatkozik, utána pedig további vizsgálatok erősítik meg, hogy kell-e más vizsgálat, és ha igen, milyen.

Teljes gyógyulás vagy évekkel meghosszabbított élet

Az időben felismert prosztatarák után teljesen meggyógyítható a beteg, de évekkel és jó életminőségben meghosszabbítható az áttétes páciensek élete is - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, a Magyar Onkológus Társaság elnöke.

„A betegek túlélési esélyei főként a korai diagnózison múlnak. Ha korán észreveszik a daganatot, és lokalizált, megoperálható, teljes mértékig eltávolítható a szervezetből, akkor tumormentes lesz a beteg, és teljesen meggyógyul”

- közölte Géczi Lajos.

Kiemelte: a korai diagnózisnak ebből a szempontból óriási jelentősége van.

„Abban az esetben, ha a daganat már áttéteket – akár nagyobb nyirokcsomóáttéteket – képez, ami nem operálható, vagy szervi, csontáttéteket képez, akkor azt már soha nem tudjuk meggyógyítani a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel” - mondta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A Magyar Onkológus Társaság elnöke hozzátette: „kétségtelen, hogy évekig lehet kezelni a beteget viszonylag jó általános állapotban megtartott kondíciók mellett, megfelelő életminőség mellett, de tumormentessé már nem lehet tenni a beteget”.

Szerző: Sipos Ildikó / inforadio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s