fbpx Konzervatívok és szélsőjobboldaliak "hoztak áldozatot" a Fideszért az Európai Parlamentben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Konzervatívok és szélsőjobboldaliak "hoztak áldozatot" a Fideszért az Európai Parlamentben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Konzervatívok és szélsőjobboldaliak "hoztak áldozatot" a Fideszért az Európai Parlamentben

2021. szeptember 17. - 17:41

 

Visszakapták szakbizottsági helyeiket a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben. A testületek összetételének megváltozását az EP plenáris ülését elnöklő Dita Charanzová jelentette be csütörtökön. A döntést a parlament elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Értekezlete hozta meg.

A kép illusztráció! - Fotó: Emilie GOMEZ / Európai Parlamen

A politikai csoporthoz nem tartozó, a függetlenek között politizáló 12 kormánypárti politikus mostantól részt vehet az EP különböző bizottságainak munkájában, felszólalhat az üléseken és módosító indítványokat nyújthat be a készülő jelentésekhez, illetve állásfoglalásokhoz. Tisztségeket továbbra sem viselnek, az egyetlen Járóka Lívia kivételével, aki továbbra is a képviselő-testület egyik alelnöke.

Értesüléseink szerint a kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP), illetve a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) politikai csoport négy-négy állandó bizottsági helyről mondott le a fideszesek kedvéért, a maradék helyek pedig úgy jöttek létre, hogy megnövelték négy különbizottság létszámát.

A Fidesz EP-képviselői akkor veszítették el tagságukat a különböző parlamenti testületekben, amikor idén március elején kiléptek az EPP frakciójából. Mivel a tisztségeket és a bizottsági helyeket a kereszténydemokraták képviseletében töltötték be, a pártcsoportból való távozásukkal le kell mondaniuk ezekről. Egyedül a KDNP-s Hölvényi György maradt a néppárti csoportban. Deutsch Tamás delegációvezető a képviselő-testület elnökének írott levelében már tavasszal kezdeményezte, hogy módosítsák a frakciók között a bizottsági helyek elosztására vonatkozó megállapodást, hogy a 12 fideszes EP-képviselő függetlenként is bizottsági tagsággal rendelkezzen.

Parlamenti forrásaink szerint David Sassoli elnök kezdettől fogva támogatta, hogy Deutschék helyekhez jussanak, és Manfred Weber EPP-s frakcióvezető is azon az állásponton volt, hogy megválasztott parlamenti képviselőket nem lehet kizárni a szakbizottságok munkájából. A frakcióközi tárgyalásokon a néppártiak — akik a fideszesek távozása után betöltötték az üresen maradt 12 helyet — négy bizottsági tagságot ajánlottak fel. Rajtuk kívül még a szélsőjobb "hozott áldozatot".

A helyosztón nem mindegyik fideszes EP-képviselő került vissza a korábbi szakbizottságába. Feltűnően hiányoznak például a jogállami kérdésekkel foglalkozó állampolgári jogi bizottságból, ahol márciusig Hidvéghi Balázs képviselte a kormánypárti álláspontot. Ő mostantól a külföldi beavatkozással és félretájékoztatással foglalkozó különbizottságban politizálhat. Deutsch Tamás, ha csak póttagként is, de visszatért a költségvetési ellenőrző bizottságba, Győri Enikő pedig ismét a gazdasági témákkal foglalkozó testület tagja lett. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s