h i r d e t é s

Könnyen bukhatod a nyaralást, ha AstraZeneca oltást kaptál: erről jobb, ha tudsz

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Könnyen bukhatod a nyaralást, ha AstraZeneca oltást kaptál: erről jobb, ha tudsz

2021. április 16. - 08:39

 

Magyarországon az oltottak száma hamarosan eléri a 3,5 millió főt, mely után újabb enyhítésekkel számolhatunk, ám hogy mikor utazhatunk szabadon külföldre, az nem csak rajtunk, magyarokon múlik, hanem a célországok szabályozásán is, hiszen minden állam maga szabályozza és alakítja, hogy milyen feltételekkel engedi be az embereket. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Van, ahol a 2. oltás után csak két héttel léphetünk be szabadon, ami bizonyos oltások esetben még nagyon messze van.

A miniszterelnök tegnapi bejelentése óta tudjuk, hogy a nyitás következő szintje a 3,5 millió beoltott lesz, amit feltehetően jövő hét közepére ér el az ország. Ekkor nyithatnak a vendéglátóegységek teraszai, kerthelységei, ám hogy pontosan milyen feltételek mellett, azt egyelőre nem tudjuk, sem azt hogy pontosan milyen forgatókönyv mentén alakul a nyarunk, mikor és hova utazhatunk legközelebb. Nyilvánvaló, hogy egy pandémia kellős közepén nem ez a legfontosabb szempont, ugyanakkor ahhoz, hogy a turizmus életben maradjon, és átvészelje ezt a nagyon nehéz időszakot, lábra álljon, szükség van turistákra, arról nem is beszélve, hogy megtépázott idegenknek is kifejezetten jót tenne 1-2 hét aktív, vagy akár passzív pihenés.

A miniszterelnök ígérete szerint idén szabad nyarunk lesz, Persze nagy kérdés, hogy mikortól indulhat el ténylegesen a turizmus, hiszen november 11. óta csak üzleti céllal lehet igénybe venni a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait. Ám az bizonyos, hogy a belföld lesz idén is a magyar utazók figyelmének a középpontjában, bár külföldi utazás gondolata is szerepet fog játszani, arra is nagy igény lesz a magyarok részéről a több hónapos bezártságot követően – mondta el korábban a Pénzcentrumnak Bártfai Endre, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának mesteroktatója. Kíváncsiak voltunk, olvasóink miképp tervezik idén a nyarat, ezért útnak indítottunk egy szavazást. Meglepő eredmények születtek:

A válaszadók több mint egyharmada, 37 százaléka most úgy gondolja, hogy 2021-ben belföldön fog nyaralni. 19,6 százalék, aki belföldön és külföldön is tervezi a vakációját, csak külföldre a válaszadók 15 százaléka megy. Mindössze 9,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem utazik, mivel fél a vírustól.

Utazni, de hova?

Számos ország már elkezdte kommunikálni, hogy milyen elvárásai vannak a beutazókkal szemben, és azt is, hogy körülbelül mikor nyitják meg határaikat a turisták előtt. Aki ugyanis későn kezd el reklámozni, az lemaradhat a turistákért folyó régiós versenyben - emelte ki a szövetség vezetője, aki hozzátette, egyértelműnek látszik, hogy elsőként az EU országaiból indulhat meg a forgalom, amint megvan az egységes és mindenki számára elfogadható, átlátható beutazási szabályrendszer. De lássuk, mit tudunk az egyes országokról, mikor és hogy fogadják a magyarokat.

Nagyon fontos, hogy bármilyen utazást is tervezzünk, mindenképpen alaposan olvassuk el a szabályokat. Minden állam maga szabályozza és alakítja, hogy milyen feltételekkel engedi be az embereket – annyi a kikötés, hogy ezt transzparens módon kell megtenni, és az nem lehet diszkriminatív.

Horvátország

Április 1-től antigén gyorsteszttel és - függetlenül a vakcina származási országától - oltási bizonyítvánnyal is be lehet utazni Horvátországba. Az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszteket is elfogadják, a karanténkötelezettség pedig kiváltható 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető átesett a fertőzésen.

A határátlépéshez két oltás szükséges, függetlenül attól, hogy az EU-ban engedélyezett vakcinákról van-e szó vagy orosz, illetve kínai vakcináról.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint tehát amennyiben tehát az illető megkapta a COVID-elleni védőoltást, annak igazolása a határátlépésnél mentesíthet a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapta. Ez egyedül az AstraZeneca oltást kapóknál okozhat némi fennakadást, hiszen aki például a következő napokban kapja meg  ezt a vakcinát, július végétől fogja tudni ezt beutazásnál használni.

Most az év 15. hetében járunk, húsvétkor, a 14. héten rengeteg magyar fiatalt, potenciális nyári utazót oltottak be ezzel, ők jellemzően csak június végén, 12 héttel az első adag után kapják meg a másodikat. Ennek az az oka, hogy az AstraZenecáról nemrég az derült ki a vizsgálatok alapján, hogy már az első dózis teljes védettséget ad 22 nap után, így ráér 12 hét után adni az "emlékeztető oltást", így hazánkban is ez az eljárásrend márciustól.

Aki a 15. héten kapja meg, az legkorábban (15+12+2) a 29. héten léphet be teszt vagy karantén nélkül Horvátországba, és azokba az államokba, ahol ez az eljárásrend. Ez július 19-25. Akit azonban a jövő héten oltanak ezzel, az majd csak július végén, 25. után utazhat be.

Romániában a két hét helyett 10 napban határozták meg a második oltás utáni szükséges türelmi időt.

Olaszország

Az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is.  A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék az idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők bármilyen más előírás nélkül jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok" - jelentette ki Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója. Elmondása szerint oltás nélkül is "teljes biztonságban" nyaralhatnak, mivel a tartomány nagy tempóban végzi a koronavírus elleni oltást, az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be. Addig is április 30-ig speciális beutazási szabályok vonatkoznak az Olaszországba utazókra. Eszerint az EGT tagállamokból beutazók az előírt PCR/antigén gyorsteszt bemutatásán, illetőleg a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál történő bejelentkezésen túl kötelesek öt napig hatósági házi karanténba vonulni, ez független a PCR teszt negatív eredményétől. Az öt nap elteltét követően kötelező a PCR vagy az antigén gyorstesztet megismétlése, ennek a negatív eredménye mentesít a további karanténkötelezettség alól.

Görögország

Görögországban idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon, határait azonban várhatóan már április közepétől megnyitja az Európai Unióból érkező turisták előtt - jelentette be még március közepén Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter. Az országba azok léphetnek be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre. A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén gyorstesztekkel ellenőrzik a határon (tehát nem kell már olyan sokáig várniuk az eredményre, ahogy tavaly történt), ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor elkülönítésbe kerülnek egy görög szállodában, amelynek költségeit a görög fél fedezi a karantén idejére 

Izrael

Izrael május 23-tól fogadja az új koronavírus ellen beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az Izraelbe készülőknek friss PCR-tesztet kell bemutatniuk az utazás előtt, és megérkezésüket követően a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is PCR- és szerológiai vizsgálatokat végeznek védettségük igazolására, amelyek bizonyítják, hogy beoltották őket a koronavírus ellen vagy felgyógyultak korábbi fertőzésükből.

A döntést bejelentő közlemény szerint Izrael folytatja a tárgyalásokat számos országgal az oltási bizonyítványok kölcsönös elismeréséről, amely lehetővé teszi majd a lemondást a szerológiai vizsgálatokról. A múlt héten egy meg nem nevezett magas rangú egészségügyi tisztviselő azt nyilatkozta a Kan nevű közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a más országokban végzett oltások elismerését bonyolítja azon országok politikai érzékenysége, amelyek olyan oltásokat alkalmaztak, amelyeket Izrael nem engedélyezett - emlékeztetett a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál. A tisztviselő az Egyesült Arab Emírségekben felhasznált kínai oltásra hivatkozott, valamint azokra az országokra, ahol például az orosz Szputnik V vakcinát használják.

Vakcinaigazolvány

Az már biztos, hogy háromféleképpen juthatunk koronavírus elleni védettséget igazoló kártyához (aki megkapta a védőoltást, aki igazoltan átesett a fertőzésen és az, aki valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat ezt igazolja), az azonban egyelőre még nem látszik pontosan, mire is lesz használható pontosan. Orbán Viktor miniszterelnök egy, a Kossuth rádiónak adott interjújában már utalt arra, hogy ennek birtokában mehetünk majd EB meccsre, moziba, koncertre, szállodába, valamint egyéb rendezvényekre.

A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje, ellenben aki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, az ő védettségi igazolványa 6 hónapig érvényes, ha pedig ellenanyag-vizsgálat igazolja a korábbi koronavírus-fertőzést, annak az igazolványa 4 hónapra szól.

Persze lesz majd európai uniós nemzetközi vakcinaútlevél is, amit a hírek szerint még a nyár előtt szeretne kiadni az Unió. Az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az európai unió minden tagállamban érvényes lesz. (penzcentrum.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s