h i r d e t é s

Komoly pofont kapott a magyar gazdaság az egyik nagy hitelminősítőtől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Komoly pofont kapott a magyar gazdaság az egyik nagy hitelminősítőtől

2023. január 28. - 06:29

Az Standard and Poor's hitelminősítő a magas infláció és a bizonytalan külső gazdasági környezet miatt az eddigi BBB-ről BBB mínusz kategóriában rontotta le Magyarország szuverén adósságának besorolását.

A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést, és idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint 10 évvel ezelőtt – a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

Az S&P péntek éjjel jelentette be, hogy változtat Magyarország BBB szintű osztályzatán, és BBB– osztályzatúra módosítja hazánk adósbesorolását. A döntést elsősorban a szankciós infláció, a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet és az uniós források Európai Bizottság általi, politikai okokból történő késleltetése indokolta – derült ki a Pénzügyminisztérium tájékoztatásából.

2012 novemberében volt utoljára arra példa, hogy leminősítse Magyarországot a három nagy hitelminősítő valamelyike. Mostantól a Fitchnél BBB a magyar adósbesorolás, míg a Moody’s Baa2 osztályzat van érvényben.

A hitelminősítő szakértői úgy vélik: Magyarország sikerrel teljesítheti a Bizottsággal kötött megállapodásban vállalt mérföldköveket, így idén hozzájuthat a neki járó forrásokhoz. Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet.

Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők

A növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít 2023-ban, majd 3 százalék feletti bővülésre 2024-ben. Mint írják: a növekedést támogathatja többek között az erős munkaerőpiac, a folyamatosan magas foglalkoztatás és az erőteljes bérnövekedési dinamika. Az inflációról szólva a hitelminősítő kiemeli, hogy Európa más részeihez hasonlóan az emelkedés nagy része a magasabb élelmiszer- és energiaáraknak tudható be.

AZ ELEMZŐK POZITÍVAN EMLÍTIK MÉG AZ ÁLLAMADÓSSÁG HAZAI ÉS NEMZETKÖZI PIACOKRÓL VALÓ FINANSZÍROZHATÓSÁGÁT, ÉS KEDVEZŐNEK LÁTJÁK A ROMLÓ KÖRNYEZETBEN IS ELLENÁLLÓ BANKRENDSZERT.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!