h i r d e t é s

Komoly osztalékot vehetett ki cégéből Kocsis Máté és családja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Komoly osztalékot vehetett ki cégéből Kocsis Máté és családja

2020. augusztus 07. - 07:35

 

Az Mfor.hu szerint jól fialt tavaly a Fidesz frakcióvezetőjének családi cége.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Rekordösszegű pénzt vett ki Kocsis Máté és családja az általuk vezetett Hobby Key Kft.-ből tavaly – minderről az Mfor.hu írt a cég 2019-es beszámolója alapján. A portál szerint Kocsisék azért tudtak rekordosztalékot kivenni a cégből, "mert a társaság a korábbiaknál jövedelmezőbb gazdálkodást folytatott."

A lap pontos számadatokat is közöl, ezek szerint a fémáru, szerelvény, fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozó cég tavaly az előzőnél 6 millióval több árbevételt, 136,6 millió forintot könyvelhetett el. A lap szerint ezzel párhuzamosan a ráfordítások összességében még csökkentek is, ezért közel 70 százalékkal nagyobb nyereséget értek el. Az előző évi 21 millió forint után 35,5 millió maradt a cég kasszájában.

A beszámoló mellé csatolt határozat alapján összesen 51 millió forintot vettek ki a Hobby Key Kft.-ből, ami azt jelenti, hogy Kocsis Máté önállóan 12,75 millió forinthoz jutott.

A Kocsis-családtól eddig sem állt távol az osztalékfizetés: 2010 óta csupán három évben nem történt ilyen az Mfor.hu szerint.

A kft.-ben a Fidesz frakcióvezetője mellett még három családtag tulajdonos, mindannyian 25-25 százalékos részesedéssel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a kifizetett osztalékon is ilyen arányban osztoznak.

Érdekesség, hogy az elmúlt pár évben rohamtempóban nőtt a Hobby Key Kft. tartozása: először 2016-ban ugrottak meg a kötelezettségek, 14 millióról 65 millióra, míg 2018-ban 69 millió forintot tartottak nyilván. Tavaly az állomány újabb 17 millió forinttal növekedett, így már 87 millió forinttal adós a társaság – ez teljes egészében rövid lejáratú tartozás.

Mivel mikrogazdálkodók, kiegészítő mellékletet nem készítenek, így az Mfor.hu szerint a tartozás-növekedésről nem lehet bővebb információkat megtudni. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s