h i r d e t é s

Komoly büntetést kapott a lélegeztetőgépes beszerzésekkel foglalkozó cég

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Komoly büntetést kapott a lélegeztetőgépes beszerzésekkel foglalkozó cég

2022. január 24. - 13:02

Nagyon sok hibát talált a jegybank az Ott-One nevű vállalkozás háza táján, a Budapesti Értéktőzsdén addig nem is lehet kereskedni a papírokkal, amíg mindent helyre nem hoznak. A cég a lélegeztetőgép-beszerzésekkel került tavaly a hírekbe, majd azzal, hogy hónapokon át képtelen volt könyvvizsgálót találni, így gyorsjelentést sem tudott közzétenni.

Forrás: OTT-ONE/Facebook

Összesen 111 millió forint bírságot szabott ki az Ott-One Nyrt.-re a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – közölte az MNB.

A cég részvényeivel való kereskedést már korábban felfüggesztette a jegybank, a tőzsdei kereskedés visszaállításához a kibocsátónak meg kell szüntetnie a jelenleg fennálló információhiányos állapotot.

A jegybank 2018. január 1-jétől vizsgálta a céget. A vizsgálat amúgy csak a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségnek való megfelelés ellenőrzésére irányult, ám közben a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet megsértése is felmerült.

A vizsgálat eredménye szerint az Ott-One több esetben is elmulasztott rendkívüli tájékoztatást közzétenni a megítélését, illetve részvényeinek értékét, hozamát közvetlenül vagy közvetve érintő információkról (pl. jelentős pénzkölcsönről vagy a kibocsátó által lényegesnek minősített és korábban közzétett szerződés megszűnéséről, jelentős eszközbeszerzésekről).

Feltárták azt is, hogy a kibocsátó rendszeresen hozott nyilvánosságra olyan közleményeket, melyek jelentős értékű tranzakciókról szóltak.

Ezekkel azt a benyomást keltette, hogy érdemi bevétel, haszon keletkezett volna nála ezen ügyletek révén, pedig az MNB szerin ez valótlan.

Továbbá, a kibocsátó által nyilvánosságra hozott különböző együttműködési megállapodásokról szóló közzétételek egyes esetekben nem megalapozott, nem teljes körű vagy egyenesen valótlan információkat tartalmaztak. Mindezek miatt megalapozatlanul alakulhatott ki a valóságnál pozitívabb kép a befektetőkben az Ott-One-ról.

A kibocsátó ezzel szemben nem tette közzé a korábbi rendkívüli tájékoztatásaival ellentétes híreket, például, hogy egyes közzétett szerződések alapján végül ténylegesen nem végzett érdemi gazdasági tevékenységet, bevétele azokból nem származott, sőt egyes közzétett szerződések teljesítés nélkül meg is szűntek.

A korrigáló tájékoztatások elmaradásával a kibocsátó hamis vagy félrevezető jelzéseket adhatott a piac számára az Ott-One megítélése, közvetve a részvényei kereslete vagy ára tekintetében, ami piaci manipulációnak minősül.

Az Ott-One emellett számos esetben nem tette közzé haladéktalanul a bennfentesként azonosított információt, mely esetekben nem döntött azok nyilvánosságra hozatalának késleltetéséről sem, ezzel jogszerűtlenül akadályozva a bennfentes információ befektetők általi mielőbbi megismerését.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt 4,5 millió, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértéséért 22,5 millió forint felügyeleti bírságot, a piaci manipulációt tiltó rendelkezések megsértéséért pedig 84 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Ott-One-ra.

A piacfelügyeleti bírság meghatározásánál súlyosító körülménynek minősült egyebek közt a piaci manipulációval érintett időtartam hossza, s hogy a kibocsátó összes vizsgált időszaki közzétételeinek jelentős része érintett volt a jogsértés kapcsán.

Mint ismert, az Ott-One részvényeinek tőzsdei kereskedését 2021. április 16-tól felfüggesztette a jegybank, egy további határozatában pedig 2021. május 17-én felügyeleti bírságot is kiszabott a 2020. évi éves jelentés hiánya miatt, 2021. november 29-i határozatával pedig a 2021. első félévi féléves jelentés elmaradását szankcionálta.

Több száz darab lélegeztetőgépet és többmillió darab védőmaszkot gyártat Kínában az Ott-One. Ezután a hírek arról szóltak, hogy a cégnek nincs könyvvizsgálója, gyorsjelentést sem tudtak közzétenni. Pedig állítólag több alkalommal is megkerestek minden, a könyvvizsgálói kamara nyilvántartásában szereplő kibocsátói és IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgálót, azonban jó ideig nem kaptak pozitív visszajelzést. Mikor aztán novemberben szerződtek egy könyvvizsgálóval, részvényesek egy csoportja vizsgálatot kezdeményezett beszerzéssel kapcsolatban. (Forbes)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s