h i r d e t é s

Költségvetési csalás miatt nyomoznak egy békési katolikus középiskolában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Költségvetési csalás miatt nyomoznak egy békési katolikus középiskolában

2021. szeptember 28. - 06:08

A gyulai Göndöcs Benedek technikumot érintő eljárást egy 2019. májusi feljelentés nyomán indították. Az ügyről mindenki hallgat.

A Göndöcs Benedek katolikus középiskola és sportcsarnoka – Fotó: az intézmény Facebook-oldala

A gyulai Göndöcs Benedek katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – erősítette meg a Telex értesülését a Békés Megyei Főügyészség. A lap azután fordult az ügyészséghez, hogy több, egymástól független helyi forrásból úgy értesültek, hogy már évekkel ezelőtt eljárás indult az intézménnyel kapcsolatos gazdasági bűncselekmény gyanújával, és hogy állítólag több dolgozót vagy korábbi dolgozót már meghallgatták tanúként az eljárás során, bár gyanúsított még nincs.

A Telex kérdéseire a Békés megyei nyomozóhatóság csak annyit árult el, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Békés Megyei Osztálya folytat nyomozást a Göndöcs Benedek középiskolát érintően költségvetési csalás gyanúja miatt egy 2019 májusában kelt feljelentés alapján. A nyomozás jelenleg felderítési szakban van ismeretlen tettes ellen, azaz gyanúsított felelősségre vonására nem került sor”. Az eljárás egyéb részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak tájékoztatást.

Mindenki hallgat

Nem csak a hatóság volt szűkszavú az ügyben. Sem az iskola jelenlegi, sem a korábbi vezetője nem akart nyilatkozni az ügyről, ahogy az intézmény fenntartója sem.

KDNP-s jelölt vezette

A gyulai Göndöcsnek nagyjából három évtizedes múltja van, a rendszerváltás időszakában Gyulai Népfőiskola néven jött létre – egy 1992-es Új Ember-cikk is így emlegeti –, hamarosan szakmunkásképző és szakiskolává változott a neve – egy az 1994-es, szintén az Új Ember katolikus hetilapban megjelent apróhirdetésben már így emlegetik –, jelenleg Göndöcs Benedek Katolikus Technikumnak hívják. Az iskolát alapításától évtizedeken át az a Czirok Sándor vezette, aki 1990-ben alapító tagja volt a Fidesztől akkor még elkülönülő KDNP gyulai szervezetének, és aki 1998-ban a párt parlamenti képviselőjelöltje volt a városban (1,9 százalékos eredményt ért el).

Czirok Sándor, aki 2017-ben Kiváló Polgár címmel is kitüntettek, nagyjából harminc év után, 2019 nyarán távozott a Göndöcs éléről. A városi lap akkori cikke szerint közös megegyezéssel, és úgy, hogy az oktatási intézményekben szokatlan időpontban, augusztus 31-én szűnt meg nemcsak a vezetői, hanem a munkaviszonya is az intézményben. Vele együtt, szintén az iskolakezdés előtt nagyjából egy héttel távozott az iskolától Gedeon Éva, aki addig az általános igazgatóhelyettesi feladatokat látta el, és aki nem mellékesen Czirok Sándor felesége.

Az esetről semmilyen részlet nem derült ki, hogy a közös megegyezéses távozásuk váratlan lehetett, arra annyi utal, hogy az iskola irányítását akkor, a tanév kezdetén megbízott vezetőként egy másik addigi igazgatóhelyettes vette át. Az esetről sem Czirok, sem az intézmény fenntartója nem adott tájékoztatást akkor. Ahogyan a fenntartó eddig azt sem verte nagydobra, hogy nagyjából két éve NAV-eljárás folyik az iskolát érintő bűncselekmény gyanúja miatt. (Telex)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s