fbpx Klik elnök: A pedagógushiány márpedig nincs, nem a tanár a lényeg az iskolában | CIVILHETES

h i r d e t é s

Klik elnök: A pedagógushiány márpedig nincs, nem a tanár a lényeg az iskolában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Klik elnök: A pedagógushiány márpedig nincs, nem a tanár a lényeg az iskolában

2018. augusztus 23. - 12:14

 

Csak az úszás, meg a digitális kütyü. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Egyebek közt amellett is kiállt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, hogy a diákok túlterheltségének oka az, hogy éjszaka isznak és drogoznak. 

Nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert nem lenne igaz

 - nyilatkozta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Hírlapnak

Az állami intézményfenntartót vezető Hajnal ezzel lényegében elismerte: pedagógushiány van Magyarországon.

Különösen, hogy ehhez azt is hozzátette: ez minden évben így van. Bár leszögezte azt is: "nincs országos pedagógushiány". Szerinte a tankerületek a korábbi évekhez hasonlóan most is urai a helyzetnek, és csak akkor nem kéne túlórákkal vagy óraadókkal megoldani az iskolák működését, ha hat-nyolc szakos tanárok is léteznének. 

Hajnal azt is állította, az elkövetkező hét évben biztosan nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség a pedagógus-utánpótlásra. És elismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy mivel a pedagógusok jellemzően a szünidőben váltanak munkahelyet, 

a jelenlegi, kétezer fölötti betöltetlen tanári álláshely kapcsán "nincs értelme számokról beszélni".

Ezen túlmenően is igen tetszetős képet festett Hajnal a magyar oktatás helyzetéről. Több száz iskolában zajlik infrastrukturális és digitális fejlesztés és rengeteg tanuszoda és tornaterem épül országszerte. Hajnal állítja továbbá, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel "rendkívül jól felszerelt iskolák" is foglalkoznak, melyek biztosítják, "hogy játékként éljék meg a tanulást". Arra nem tért ki, hogy hány darab ilyen intézmény működik, és valójában mennyire lenne szükség.

A Klebelsberg Központ elnöke hosszan részletezte az élménypedagógia jelentőségét is.

Jó a projektmódszer, a közös munka, az interaktív tanulás, a digitális eszközök használata

- fogalmazott, kiemelve annak fontosságát, hogy a gyerekek ne kényszerként, hanem élményként éljék meg a tanulási folyamatot. Dícsérte a KIP-es iskolákat is:

a Komplex Instrukciós Programban a gyerekek heterogén csoportokban dolgoznak, mindenkinek megvan a feladata, és nagyon hatékony a tanítás.

Az interjúban Hajnal ismét kiállt amellett a nézete mellett is, mi szerint a szülők tehetnek a diákok túlterheltségéről. Illetve, maguk a diákok.

Nem tért ki arra, hogy gyakran napi 7-8 kötelező órája is van a középiskolásoknak, majd minden órára házi feladattal is készülniük kell, és sokuknak órákat kell utazni az iskola és a lakóhelyük között. Helyette a túlterheltség kapcsán azt hangsúlyozta: "az ilyen korú gyerekeknek nincs keresnivalójuk éjszakai szórakozóhelyeken", ahol isznak és drogoznak. A fiatalabbak esetében pedig egyértelműen megállapította a szülők felelősségét a komoly tanulói terhek kapcsán: nem kéne különórákra vinni a gyereket.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s