h i r d e t é s

Kitiltott sajtó - érdekes, paranoiás összefüggések

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kitiltott sajtó - érdekes, paranoiás összefüggések

2016. október 02. - 20:49
0 komment

Jelenleg az a helyzet: a miniszterelnök népszavazást értékelő sajtótájékoztatóján nem vehetnek részt újságírók. Gyanítom így is lesz.

Paranoiás összefüggések - állandó gyanakvás fotó: egeszsegtukor.hu

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök késő esti sajtótájékoztatóján - az előre közölt szabályok szerint -, a Fidesz eredményváró központjába delegált és regisztrált újságírók nem vehetnek részt, azaz nem kérdezhetnek, csak a kivetítőn nézhetik a Bálnában. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján így csak az operatőrök és a technikusok lehetnek jelen. Forrás: nol.hu.

Most akkor ki számít embernek és ki nem Orbánnál? Még a kampány utolsó napjaiban is arról beszélt, neki minden ember fontos, mindenkinek számít a véleménye. A minden magyar miniszterelnöke most kitiltja a sajtót. Mindenkit, még a lakájmédiáját is, nyilván azért, hogy ne legyen feltűnő: ők mehetnek a tájékoztatóra mások nem. Mondhatjuk ezt kollektív büntetésnek is. Ne kérdezzen senki, véletlenül becsúszik egy-két kellemetlen kérdés, aztán vége a világnak. 

Egy pszichológus barátom már évekkel ezelőtt küldött egy kórképet a paranoid személyiségzavarról. Íme:

"Jellegzetes megnyilvánulása a gőg, az oktalan büszkeség, saját kiválóságába vetett hit, ami független a tapasztalattól. Kudarcaiért mindig a külvilágot okolja, soha nem ismeri el, hogy valamiben hibázott. Ez a felelősségelhárító attitűd minden megnyilvánulásban tetten érhető, képtelen korrigálni, belátni, kompromisszumot kötni, mert a legkisebb engedmény is a legyőzöttség érzését kelti fel benne. A tapasztalat nem befolyásolja, nincs benne kétely, önkritika, belátás, nincs szüksége társra, szövetségesre, nem is képes együttműködésre, mindez számára a gyengeség jele, ami függetlenségét veszélyezteti.
Autoritással szembeni viszonyuk is jellegzetes; igen ügyesen kikerülik azokat a helyzeteket, amelyekben megkérdőjeleződhetne személyes kiválóságuk, "különleges" státuszra törekszenek, a nyílt versengést kerülik. Ha egy náluk hatalmasabb erővel kerülnek szembe, és nem tudnak kitérni, szélsőségesen szorongani kezdenek. Feszültségüket dühös vádaskodásban, rejtett, vagy nyílt agresszióban vezetik le. Összeesküvést, támadást, ártó szándékot sejtenek az események láncolatában, ami fokozott védekezésre, illetve támadásra készteti őket. Az ok-okozati láncolat összefűzése önkényes, esetenként pszichotikus formát ölthet."

Hmmm...Összeesküvést, támadást, ártó szándékot sejtene ebben az esetben bárki is? Igen ügyesen kikerüli valaki azokat a helyzeteket, amelyekben megkérdőjeleződhetne személyes kiválósága? Valaki soha nem ismeri el, hogy valamiben hibázott? Nincs valakiben kétely, önkritika, belátás? Egyáltalán: illik ez a kórkép bárkire is?...

 


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s