h i r d e t é s

Kiselefánt született a budapesti állatkertben - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiselefánt született a budapesti állatkertben - VIDEÓ

2021. május 01. - 17:35

 

Harmadszorra is anyuka lett Angele, a huszadik életévében járó elefánt anyuka: szombat hajnalban egy életerős kiselefántot hozott a világra. - írja a Fővárosi Állatkert

Fotó: MTI/Kovács Attila

Szombaton – azaz április 24-én – hajnalban megszületett a várva várt kiselefánt. 

A kiselefánt végül hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában" elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, így a felvételeket a nagyközönség is láthatja. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről.

Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, tapasztalt munkatársaink „szemre" nagyjából 80 kilogrammosra becsülik. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul.

Angele, az anyuka 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb: 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben. Chesterből 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan pedig 2009. október 28-án került hozzánk. Angele és Assam nászából korábban már kétszer is született utód, 2013-ban és 2017-ben, így az anyuka már igen tapasztalt szülőnek számít. (zoobudapest.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s