fbpx Kirúgtak két embert az állami hírügynökségtől, erre szolidaritásból még páran felmondtak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kirúgtak két embert az állami hírügynökségtől, erre szolidaritásból még páran felmondtak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kirúgtak két embert az állami hírügynökségtől, erre szolidaritásból még páran felmondtak

2021. november 23. - 14:12

 

Már belső körlevél is indult, melyben a munkatársak kiállnak a távozó dolgozók mellett.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

"Elbocsátották a Magyar Távirati Irodától a múlt héten Pietsch Juditot, az MTI Külpolitika rovatának egyik vezető szerkesztőjét, de ezt megelőzően egy másik elbocsátásra is sor került" - írja a Média1.

A portál információi szerint mindez annak ellenére történt így, hogy az állami hírügynökség vezetése azt ígérte, a korábban bejelentett átszervezési elképzelések nem járnak elbocsátásokkal. Pietsch Juditot többen az egyik legjobb munkatársként írták le. A történtek annyira felkorbácsolták a kedélyeket, hogy az MTI Sajtószakszervezet levélben tiltakozik, a történtek hallatára pedig azonnal felmondott az állami hírügynökség egyik veterán munkatársa, Pietsch Lajos (Pietsch Judit édesapja), de a Pietsch Judittal való szolidaritás jegyében ugyancsak felmondott Petky József volt belgrádi tudósító és Garzó Ferenc volt római és bukaresti tudósító is.Emellett állítólag többen is a felmondásukat tervezik. Sőt, egy belső levél is indult, melyben a munkatársak kiállnak a távozók mellett.

Papadopulosz Péter, az MTI Sajtószakszervezet szb-titkára már a Magyar Távirati Irodát (MTI) is a portfóliójában tartó Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójánál tiltakozik. A levél szerint az átszervezés ténylegesen úgy néz ki, hogy módosították az MTI szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) és összevonták a hírügynökségi területen működő szerkesztőségeket két szerkesztőségbe. Kifogásolják azt is, hogy a vezetés előzetesen még arról tájékoztatta az üzemi tanácsot, hogy az összevonás nem jár elbocsátásokkal, a fizetések sem változnak, ehhez képest már két szerkesztő is távozni kényszerült a Magyar Távirati Irodától. 

"Sokunk véleményét fogalmazom meg akkor, amikor félelmetesnek nevezem a lépést azért is, mert senki nem ismeri az okát. Volt példa az utóbbi években is olyan elbocsátásokra, amelyek mögött politikai vagy személyes okokat láttunk. de olyannal még nem találkoztunk, amelynek semmilyen okát nem ismerjük, még csak feltételezni sem tudjuk" - olvasható a Papadopulosz Péter által jegyzett levélben. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s