fbpx Kipróbálhatják álommunkájukat a fogyatékkal élők | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kipróbálhatják álommunkájukat a fogyatékkal élők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kipróbálhatják álommunkájukat a fogyatékkal élők

2017. május 31. - 13:47

 

Fogyatékossággal élők próbálhatják ki álommunkájukat a Salva Vita Alapítvány Neked munka, nekem álom! című programsorozatában keddtől több napon át az egész országban. - írja a vg.hu.

Balogh Mónika, a Neked Munka, Nekem Álom! program részvevõje (b) a színészetet próbálja Komáromi Anett színésznõ segítségével a Békéscsabai Jókai Színházban Forrás: MTI Forrás: vg.hu

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, az Írországból indult programot 2015-ben még csak Budapesten, tavaly már több vidéki városban is megtartották, idén pedig a főváros mellett 19 vidéki

helyszínen, 226 résztvevővel rendezik meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a kormányhivatalok, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával a fogyatékkal élők részére.

Példaként említette, hogy az idén lesz olyan résztvevő, aki egy jelmeztervező vagy egy orgonaépítő munkájába nyerhet bepillantást, más a Magyar Tudományos Akadémiára vagy a Semmelweis Egyetem neurológiai klinikájára látogat el.

Vég Katalin úgy fogalmazott, sokan úgy gondolják, a program csak „álomkergetés”, pedig a jelentkezők gyakran reális kívánsággal keresik meg őket, mert tényleg szeretnének elhelyezkedni, és volt már olyan résztvevő, akinek ez sikerült is.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiemelte, a társadalmi befogadás egyik legfontosabb eszköze a munkaerőpiaci esély megadása, hogy a megváltozott munkaképességű emberek megmutathassák, ők is képesek értékteremtő munkára.

A társadalom több évtizeden át „fallal” vette körül, elkülönítette a fogyatékkal élő embereket, mert úgy gondolták, bennük valamilyen hiba vagy hány van.

Pedig a hiba a falakban van, amelyek megakadályozzák az integrációt, a falak lebontása az egész társadalom ügye

– fogalmazott.

Simon Attila István, az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a magyar nemzetgazdaságnak szüksége van a megváltozott munkaképességűek munkájára, értékteremtésére, kutatások

szerint ugyanis ha egy fogyatékossággal élő a képességeinek megfelelő munkakörben dolgozhat, akkor pontosan annyi értéket termelhet, mint egy egészséges ember.

Felhívta a figyelmet arra, hogy van még hova fejlődni, hiszen tavaly 73 ezer ember foglalkoztatása helyett inkább a rehabilitációs hozzájárulást fizették be a cégek.

 vg.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek