h i r d e t é s

Kijárási korlátozás: többször is büntethető, aki este 8 után az utcán van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kijárási korlátozás: többször is büntethető, aki este 8 után az utcán van

2020. november 10. - 14:24

 

Utcán járőröző autós és gyalogos rendőrök – ez várható kedd éjféltől, ha életbe lép a kijárási tilalom. Akár a katonaságot is bevethetik, de erre a nemzetbiztonsági szakértő szerint Magyarországon nem kell készülni. Viszont aki jogosulatlanul van az utcán, megbüntethetik. Akár félmilliós pénzbírságot is kiszabhatnak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kedd éjféltől léphet életbe a kijárási tilalom, a tervek szerint Magyarországon este 8 és hajnali 5 óra között fogják bevezetni – erről a miniszterelnök hétfőn, a közösségi oldalán megosztott videójában beszélt. A biztonságpolitikai szakértő szerint Orbán Viktor csak annak a kijelentésének tesz eleget, amit korábban mondott: ha kell, ki fogják kényszeríteni, hogy az emberek otthon maradjanak, csökkentve ezzel a koronavírus fertőzésének lehetőségét.

"Több rendőrt fognak vezényelni az utcára, akár gépkocsival, akár gyalogosan, de a hadsereget nem hiszem, hogy be kellene vetni" – mondta Kis-Benedek József az InfoRádiónak. Úgy véli, a komolyabb pénzbírság lehetősége miatt az emberek vélhetően be fogják tartani a szabályokat.

A kijárási tilalom kifejezését az InfoRádiónak nyilatkozó ügyvéd, Bátki Hanna szerint a hétköznapokban használják, jogilag ez kijárási korlátozás, ugyanaz, mint a most is érvényben lévő, csak hosszabb ideig tart majd.

A jelenleg hatályban lévő kormányrendelet is korlátozást említ, nem tilalmat. Jogi szaknyelvben a tilalom ebben a témakörben ugyanis azt jelentené, hogy senki, semmilyen célból nem hagyhatná el az otthonát, legfeljebb, ha az élete vagy az egészsége lenne veszélyben. Tehát munkavégzés céljából sem lehetne kimenni” – magyarázta Bátki Hanna.

A korlátozások megszegéséért szabálysértési bírság adható. Ennek összege 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjed.

Ismételt szabálysértés esetén újból kiszabható a bírság, annak az összege viszont már 5 ezer 200 ezer forintig terjed. Vagyis ha valakit megbüntettek, mert megszegte az intézkedést, fél óra múlva ismét megbüntethetik, ha nem megy haza. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s