fbpx Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás

2019. február 11. - 17:18

 

Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, már lehet tudni mikor lesz a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az InfoRádiónak.

A kép illusztráció! - Forrás: Euronews

Az iroda már elkezdte a felkészülést az európai parlamenti (EP) választásra. Elvégezték a szavazókörök felülvizsgálatát is. Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki a szavazás időpontját, már lehet tudni, hogy mikor lesz.

Május 26-án lesz a választás

, mivel az uniós szabályozás meghatároz egy időintervallumot, Magyarországon pedig hagyományosan vasárnap tartjuk a voksolásokat - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke az InfoRádiónak.

Változtak a szavazás egyes szabályai is, ezekkel főleg az átjelentkezéssel kapcsolatos problémákat igyekezett kezelni a jogalkotó. A választást megelőző péntek helyett szerda délutánig lehet a kérelmet benyújtani, így a hivatalnak több ideje lesz feldolgozni a dokumentumokat.

Az EP-választáson is lesz lehetőség levélben szavazni azon magyar állampolgároknak, akik unión kívüli államban élnek - mondta Pálffy Ilona. A májusi EP-választásra mintegy 7,5 milliárd forintot biztosít a magyar költségvetés. (napi.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek