fbpx Kiderült, mikor érhet véget a járvány | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kiderült, mikor érhet véget a járvány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiderült, mikor érhet véget a járvány

2021. szeptember 23. - 15:02

 

Kezdete után két évvel, 2022 tavaszán érhet véget a koronavírus-járvány Németországban Jens Spahn, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Spahn szerint jövő tavaszra alakulhat ki az új típusú koronavírussal szembeni közösségi immunitás, amely véget vet a járványnak. "Ha nem jelenik meg olyan új vírusváltozat, amely ellen nem hatékony a védőoltás, akkor tavasszal túl leszünk a világjárványon, és visszatérhetünk a normalitáshoz" - fogalmazott a kereszténydemokrata (CDU) politikus az Augsburger Allgemeine című lapnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nagyon valószínűtlen egy, az oltóanyagoknak ellenálló variáns kialakulása.

Az egyetlen kérdés így az, hogy a közösségi immunitást az oltási kampány vagy a fertőzés révén érik-e el. "A védőoltás mindenképpen a biztonságosabb út" - tette hozzá. Kifejtette, a vakcina nemcsak a beoltott személyt, hanem a környezetét is védi. Minél magasabb az átoltottság és minél alacsonyabb a fertőzési arány, annál jobban meg lehet védeni azokat is, akiket még nem lehet beoltani, köztük a 12 éven aluli gyerekeket.

"Aki nem oltat, vállalja a felelősséget!"

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok egy sor eszközzel igyekeznek új lendületet adni az oltási kampánynak. Az előző héten országos oltási akcióhetet szerveztek. Több ezer helyszínen, például bevásárlóközpontokban állítottak fel ideiglenes oltópontokat, hogy az emberek minél kevesebb ügyintézéssel, kellemetlenséggel és időráfordítással hozzájuthassanak a vakcinához. Az akció révén mintegy félmillió embert oltottak be.

Az oltási hajlandóság növelését szolgáló közvetett eszközök közé tartozik az az október 11-től életbe lépő rendelkezés is, amely szerint megszűnik az ingyenes gyorstesztelés az oltástól elzárkózók számára. Szerdán a szövetségi kormány és a tartományok szakpolitikai fórumán, az egészségügyi miniszterek konferenciáján arról állapodtak meg továbbá, hogy november 1-jétől nem pótolják közpénzből mindazok kieső fizetését, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát.

Az oltás továbbra is önkéntes, de a méltányosság elve megköveteli, hogy aki beoltathatná magát, de úgy dönt, hogy ezt mégsem teszi meg, az "vállalja a felelősséget a következményekért, beleértve a pénzügyi költségeket" - nyilatkozott Jens Spahn a tanácskozás után.

Ekkora átoltottság kellene a járvány megfékezéséhez

A szövetségi kormány szerdai összesítése szerint a 271 napja tartó oltási kampányban 106,1 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 67,4 százaléka kapott, teljes oltással a lakosság 63,4 százaléka rendelkezik. A német sajtóban idézett szakértők szerint legalább 75 százalékos átoltottság szükséges a nyáron indult negyedik hullám megfékezéséhez. A járvány megállításához jóval nagyobb, a 12-59 éves korosztályban 85 százalékos, a hatvan felettieknél 90 százalékos átoltottság kellene. (hazipatika.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s