h i r d e t é s

Kiderült, miért ellenzi a Fidesz a választások EBESZ-ellenőrzéseit

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiderült, miért ellenzi a Fidesz a választások EBESZ-ellenőrzéseit

2022. január 26. - 06:28

A független ellenőrzésre igenis szükség van, mindez pedig nem számít külföldi beavatkozásnak.

Középen Douglas Wake, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója vezetője, mellette a helyettese, Inta Lase (b) és tanácsadója, Ulvi Akhundlu (j) a magyarországi munka megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a budapesti K+K Opera Hotelben 2018. március 6-án. - Fotó: MTI/Mónus Márton

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta: a független ellenőrzésre igenis szükség van, mindez pedig nem számít külföldi beavatkozásnak. De Szabó Tímea a kormány járványkezelését és egészségpolitikáját is kritizálta. Szerinte ugyanis az elmúlt 10 évben szándékosan „lerohasztották” az egészségügyet, ami a koronavírus-járvány elleni védekezésen is meglátszott.

Egészségügy

Nem szeretnénk magánosítani az egészségügyet – ez egy a Fidesz és Orbán Viktor sok hazugsága közül –, aki magánosította az egészségügyet, az éppen Orbán Viktor – jelentette ki Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke az ATV Start című műsorában. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök az elmúlt 10 évben szándékos „lerohasztotta” az egészségügyet, hogy átterelje az embereket a magánegészségügybe, ahol „haverok” vannak a tulajdonosi körben.Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 25-én. Jobbra frakciótársa, Tordai Bence - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó Tímea felidézte, hogy a kormány megszüntette a tb-járulékot, és adót vezetett be helyette, ami az ellenzéki politikus elmondása szerint azért problémás, mert a járulékot legalább köteles lett volna a kormány ugyanarra a területre visszafordítani, míg az adót szabadon elkölthették stadionokra. Ezzel kivonták a pénzt az egészségügyből – összegezte az ellenzéki politikus, felhívva a figyelmet arra, hogy GDP-arányosan az egész világon Magyarországon fordítják az egyik legkevesebb pénzt az egészségügyre.

Az ellenzéki politikus megígérte: ha ők kerülnek kormányra, újra bevezetik a járuléki rendszert, és nem fognak több-biztosítós rendszer bevezetni, szerintük ugyanis az állami ellátást kell fejleszteni, hogy mindenkinek egyenlő esélyei legyenek a gyógyulásra.

Szabó szerint egyébként a járványkezelés is jól mutatja, milyen állapotba került mára a magyar egészségügyi rendszer. A járvány ugyanis nem válogat, minden országban jelen van, mégis azt látjuk, hogy nálunk haltak meg az egyik legtöbben a világon – hívta fel a figyelmet a politikus, aki szerint ez is azt mutatja, hogy valami nincs rendben. A magyarok rosszabb egészségi állapotban vannak, pont azért, mert nem férnek hozzá időben a megfelelő egészségügyi ellátáshoz – nehezményezte Szabó Tímea, Szlovákiát hozva fel ellenpéldaként, ahol a közpénzeket arra fordították, hogy megfelelően felszereljék az egészségügyet.

EBESZ-ellenőrzés

Nemrég teljes körű EBESZ-megfigyelést kérvényezett több EP-képviselő és civil szervezet is az idei magyarországi választásokra. A megfigyelők az egész ország területén jelen lehetnek, akár a szavazóhelyiségbe is bemehetnek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői múlthéten el is látogattak Magyarországra, hogy megvizsgálják a viszonyokat. 

Szabó Tímea szerint szükség van a független ellenőrzésre, és a kormány is csak azért ellenzi, mert valóban el akarják csalni a választást. Valamint hangsúlyozta: az, hogy egy hivatalos európai szervezet és független megfigyelést végez, nem külföldi beavatkozás.

Az ellenzék egyébként azt szeretné, hogy az EBESZ minél hamarabb, akár már a kampány alatt megkezdje a munkáját. (atv.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!