h i r d e t é s

Kiderült, kik állnak a koronavírusról szóló rémhírek mögött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült, kik állnak a koronavírusról szóló rémhírek mögött

2021. június 13. - 08:48

 

Nem egyedi felhasználók, hanem automatizált felhasználói fiókok terjesztik a dezinformációkat a koronavírusról a Facebookon egy friss kutatás eredménye szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: Politico.eu

A pandémia a dezinfromáció infodémiáját is elhozta – fogalmaz John Ayers, a kaliforniai San Diego egyetemének kutatója, a tanulmány készítője. Eddig a tévhitek terjesztésének vizsgálatakor a botok felett elsiklott a figyelem, holott, ahogyan Ayers eredményeiből is kiderül, nagyon nagy szerepet játszottak abban, hogy a betegségről szóló összeesküvés-elméletek és tévhitek több felhasználóhoz jussanak el – írja a MedicalXpress.

A kutatók azt vizsgálták, milyen gyorsan osztják meg az egyes felhasználói fiókok azt a 251 655 linket, amely 300 ezer Facebook-posztban terjedt. Ha egy linket pillanatok leforgása alatt számtalan fiókról osztanak meg, akkor felmerül, hogy egy felhasználó által irányított, automatikusan kontrollált hálózatról, botokról van szó.

Azokban a Facebook-csoportokban, amelyeket leginkább domináltak a botok, 4,28 másodpercnyi eltéréssel jelentek meg az ugyanazon webhelyre vezető linkek, míg azokban a csoportokban, ahol nem volt ilyen tevékenység, 4,35 óra telt el ugyanannak a linknek két különböző felhasználó által történő megosztása között.

A legkevésbé botok által kontrollált csoportokban a kutatók egy maszkviseléssel foglalkozó dán kutatásra mutató linket vizsgáltak: azért erre esett választásuk, mert a maszkviselés nagyon fontos járványügyi intézkedés, amely ugyanakkor vitát váltott ki.

A kutatók megállapították, hogy a kísérletet megosztó posztok 39 százaléka a botok által leginkább befolyásolt Facebook-csoportokba került, míg a posztok 9 százaléka a botok által legkevésbé befolyásolt Facebook-csoportokba.

A botok kontrollálta csoportokban a posztok ötöde tévesen azt állította, hogy a maszkviselés káros az egészségre.

A botok megosztotta posztok 2,3-szor akkora eséllyel állították, hogy a maszk árt az egészségnek, illetve 2,5-ször akkora eséllyel tartalmaztak valamiféle összeesküvés-elméletet, mint a valós felhasználók posztjai.

"Ha változtatni akarunk az infodémia helyzetén, az első lépés a botok megszüntetése kell hogy legyen a közösségi médiában. A valós felhasználók cenzúrázására irányuló, ellentmondásos stratégiákkal ellentétben az automatizált propaganda elhallgattatása olyasvalami, amit mindenki támogathat és amit mindenkinek támogatnia is kell" – mondja Ayers. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s