h i r d e t é s

Kiderült, hogy tényleg támadás érte az előválasztási rendszert, és az is, hogy honnan

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült, hogy tényleg támadás érte az előválasztási rendszert, és az is, hogy honnan

2021. szeptember 28. - 06:24

Elkészült Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye az előválasztást érintő támadások kapcsán – közölte az aHang, az online előválasztási felület és az informatikai háttér biztosításáért felelős civil szervezet.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A civilek szerint a vizsgálat legfontosabb hozadéka, hogy kétséget kizáróan bizonyítja, támadássorozat valósult meg az előválasztást is kiszolgáló infrastruktúra ellen. Szerintük az is nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a legfontosabb pillanatokra voltak időzítve – írja a HVG.

Az elemzés szerint a rendszer a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudott kiszolgálni. Támadási minták tapasztalhatóak a forgalomban, de ezek egyike sem hálózati túlterhelés, sokkal inkább a kiszolgálók és az alkalmazás sérülékenységeit letapogató próbálkozások voltak. A megnövekedett forgalom, melynek 41 százaléka nem rendeltetésszerű volt, valamint a szerverek internetkapcsolatának alulméretezése és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást. A legtöbb, a rendszer feltörését célzó támadás Brazíliából és Kínából érkezett a rendszer ellen. Ezek mindegyike Botnet tevékenységhez, és nem célzott, humán támadáshoz köthető.

Az aHang azt is közölte, hogy felvállalják, jobban is lehetett volna készülni ezekre a támadásokra. Ugyanakkor azt is írták, hogy a szerverszoba-szolgáltató infrastruktúráját terhelte túl a támadás, ami ellen más konfigurációval sem tudtak volna semmit tenni (mert a rendelkezésükre álló sávszélesség többszörösét továbbították a szerverek felé), emellett a rendszereik eredetileg tervezett kapacitása bőven kiszolgálta volna az előválasztás megvalósítását. A szakértői elemzést továbbították a nyomozóhatóság részére is. (borsod24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s