h i r d e t é s

Kiderült, hogy miért kerülik el messzire a magyar és külföldi turisták Budapestet

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Kiderült, hogy miért kerülik el messzire a magyar és külföldi turisták Budapestet

2022. július 04. - 09:46

Nem tehet túl jót az épp kilábaló budapesti turizmusnak az, hogy több külföldi kormány is komoly veszélyekre figyelmezteti ide utazó polgárait. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A brit és a kanadai kormány szerint a taxisok, éttermek átverhetik a turistákat, az amerikaiak a gyakori, külföldiek kárára elkövetett rablásokra figyelmeztetnek. Emellett a rossz egészségügyet és a homoszexuálisokkal szembeni attrocitásokat is rendre kiemelték Magyarországgal kapcsolatban.

A szakértők arra számítanak, hogy idén már rendeződhet a hazai turizmus helyzete, legalábbis a fővárosban: mint Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, a tavalyi belföldi turisztikai rekordok megismétlésére most kevés az esély, miután azok, akik az elmúlt két évben nem tudtak, vagy nem mertek külföldi nyaralást tervezni, idén elutaznak, és csak egy második, rövidebb vakációt töltenek itthon várhatóan. De szerinte a fővárosban más a tészta:

Egyértelműen és magabiztosan elindult a visszarendeződés Budapest külföldi vendégforgalmában, a magyar főváros szállodaipara január és május között folyamatosan növekvő foglaltságot mutat, 2019-es turisztikai teljesítményét várhatóan a régióban elsőként éri el

- magyarázta.

Korábbi interjúnkban Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezetője viszont elmondta, hogy a főváros a vidéki magyaroknak gyakorlatilag semennyire sem vonzó úticél.

Az elmúlt 30 évben soha senki nem mutatta meg a magyaroknak, hogy ez a főváros milyen szép hely. Mi az, amit egy zalaegerszegi család lát a fővárosból a mindennapi élete során? Hallja a rádióban a közlekedési híreket, le van zárva az Andrássy út, dugó van, ezenkívül lát a Híradóban adott esetben kormányzati intézményeket, hivatalokat, autóba beszálló és onnan kiszálló embereket. Ez semennyire sem vonzó, és emiatt senki nem akar Budapestre jönni

- húzta alá a szakember.

Lehúzás, rossz egészségügy: erre figyelmeztetik a külföldieket

A külföldi turisták számának tekintetében az is sokat számíthat, hogy az utazóknak mit tanácsol a kormányuk, mi mindenre kell figyelni, ha egy adott országba mennek. Az amerikai hivatalos tájékoztató például arra hívja fel a figyelmet, hogy bár alapvetően jó a közbiztonság Magyarországon, de a lopás gyakorinak számít a turisták kárára. Főképp a vasúti járatokat emelték ki, de a Keleti pályaudvar környékén is fokozott figyelmet ajánlanak, emellett az 1-es és a 3-as metrót, a 2-es és a 4-6-os villamost, valamint a 7-es buszt emlegetik, mint komoly veszélyforrás.

Az amerikai kormány a bűncselekmények elkerülése végett azt tanácsolja a turistáknak, hogy

  • Ne sétáljanak  egyedül éjszaka.
  • Mindig tartsák biztonságban a holmijukat.
  • Ne fogadjanak el ételt vagy italt senkitől, csak felszolgálóktól (szerintük sokszor fordult elő, hogy külföldieket rablás vagy szexuális zaklatás céljából elkábítottak).

A tömegközlekedésről azt írják, hogy jól működik, de Budapesten kívül nem annyira megbízható. Az egészségügyi ellátásról pedig megjegyzik, hogy nem éri el a nyugati országok szintjét, a fővároson kívül van, hogy sokat kell várni a mentőre, a kórházakban pedig bár az orvosok valószínűleg beszélnek angolul, de az egészségügyi dolgzók esetében ez már kérdéses.

brit kormány a tömegközlekedés kapcsán megjegyzi, hogy a polgároknak gyakran meggyűlik a baja a jegyvásárlással, amiért meg is büntetik őket az ellenőrök.

Ha éjszakai vonatra száll, próbálja meg elkerülni, hogy egyedül utazzon, és belülről zárja a fülkét

- tanácsolták a britek, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy az ide utazók ne váltsanak pénzt az utcán, és ügyeljenek arra, hogy olyan bankjegyeket kapjanak, amelyek érvényesek. Ugyanis, mint írják, vannak például olyan taxisok, akik lejárt, vagy érvénytelen bankókat adnak vissza a külföldieknek a visszajáróval.

A kanadai kormány azt tanácsolja a hozzánk érkező kanadaiaknak, hogy legyenek gyanakvóak, ha az út szélén álló autósokat látnak, mert lehet, hogy a bűnözők csapdájába sétálnak. Mindezek mellett a zsebtolvajokra is felhívják a figyelmet.

Ne kérje a taxisofőröket, hogy bárokat vagy klubokat ajánljanak! A fiatal nők néha megkeresik az utazókat a jó hírű bárokban azzal, hogy meghívják őket egy másik, közeli szórakozóhelyre. Az új helyen egyes utazók bűncselekmények áldozatává válnak, vagy nagyon magas számlákat kapnak az italokért

- hívják fel a figyelmet a kanadaiak, de más kormány is kiemeli a túlszámlázó magyar éttermeket, és felhívják a figyelmet arra, hogy ezeket érdemes elkerülni.

Visszatérve a kanadaiakra: azt tanácsolják még a turistáknak, hogy vigyázzanak a taxisokkal, ne intsenek le egyet sem az utcán, inkább a központon keresztül hívjanak maguknak autót, mert a hiénák szinte mindig túlszámláznak.

Mindezek mellett a felsorolt kormányok mindegyike megemlítette, hogy a hatóságok zéró toleranciát alkalmaznak az ittas, bedrogozott vezetőkkel szemben, akik nem csak komoly pénzbüntetésre, de akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

Emellett visszatérő intelem, hogy bár a magyar törvények nem tiltják az azonos neműek közötti kapcsolatot, de a magyar társadalom nem túlzottan elfogadó a homoszexualitással szemben. A britek például azt tanácsolják a homoszexuális utazóknak, hogy vidéken ne mutassák jelét identitásuknak, mert konfrontálódhatnak a lakossággal. (Pénzcentrum)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s